Annons

Robert Wells förebild för ung pianotalang

Pianisten Gustaf Brandt, 21, belönades förra veckan med Ystads kulturstipendium på 5 000 kronor. När han inte spelar piano arbetar han som vårdbiträde på ett äldreboende i Löderup.
Ystad • Publicerad 24 november 2009
Gustaf Brandt spelar ofta för pensionärerna på äldreboendet i Löderup. Bild: Albin Brönmark
Gustaf Brandt spelar ofta för pensionärerna på äldreboendet i Löderup. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Han är redan flitigt anlitad som pianist runt om i södra Skåne och förra året hade han en personlig audition hos Robert Wells som sökte musiker till "Rhapsody in Rock".

En kväll i förra veckan ringde telefonen hemma i Ingelstorp och Gustaf Brandt fick besked om stipendiet.

Annons

– Jag blev glatt överraskad när de berättade att jag vunnit, det betyder jättemycket, säger han. Gustaf Brandt började spela piano när han var sju år. Han berättar att hans morfar var en drivande kraft.

– På den tiden arbetade min morfar på fängelset i Ystad. Där stod ett gammalt piano som ingen använde så de gav det till honom. Efter det låg han på mig om att jag skulle börja spela och så blev det, säger han.

Stipendiatens morfar fungerar fortfarande som mentor för Gustaf Brandt i somliga frågor.

– Här på jobbet när jag spelar för de äldre får jag ibland önskemål om låtar jag aldrig hört talas om, då brukar jag fråga morfar om dem och så fixar vi fram noterna, säger han. När han övar själv blir det mest klassisk musik. Favoriterna heter Chopin, Beethoven och Bach.

– Jag brukar öva drygt två timmar varje dag men nu i december är schemat fullbokat med julkonserter så då blir det mer övning, säger han.

Gustaf Brandts stora dröm är att kunna försörja sig helt och hållet på sin musik och till våren söker han in på musikhögskolan.

Vid sidan av musiken när den unga pianisten en annan dröm.

– Jag har läst naturvetenskap och jag har alltid velat bli meteorolog så om jag inte kommer in på musikhögskolan så kommer jag nog satsa på det, säger han.

Fast just nu är det musiken som gäller till 110 procent, precis som en av Gustaf Brandts stora idoler uttryckte det.

– När jag träffade Robert Wells förra året berättade han att man måste gå in för musiken till 110 procent. Det är något jag alltid kommer bära med mig, säger han.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons