Annons

Rosariet invigdesmed storpublik

I går fick han stå i rampljuset vare sig han ville eller inte - trädgårdsingenjören Per Larsson på kommunens parkavdelning. Han lockades fram ur den stora publiken som hade samlats vid klostret för att se rosenträdgården invigas.
Ystad • Publicerad 15 juli 2002

- Jag vet att Per är en blygsam man som helst verkar i det tysta, men nu vill jag att han kommer fram här, säger museichef Håkan Nilsson. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med Per Larsson. Det vankades blommor till honom, konstnären Maria Björklund, klostrets "trädgårdsängel" Ingegerd Haraldsson och trädgårdsföreningens ordförande Maria Roxenius. Rosor i kruka som valts med omsorg och som Håkan Nilsson levererade med spirituella tal till var och en av mottagarna. nästan helt klart Per Nilsson rosades för sitt ihärdiga arbete sedan idén föddes och gladdes verkligen över att det nu var dags för invigning av Rosariet. - Det känns utmärkt, säger han. Det är skoj att vi nått hit. Ännu är det en del kvar att göra, men vi är klara med 80 procent. Vi har skapat något som jag tror kommer att uppskattas i många år av ystadsborna och alla de som besöker staden. Invigningen ramades in med blommiga visor av kören Bagatellerna. Kommunfullmäktiges ordförande Håkan Mattsson (c) höll tal och klippte av det blågula bandet, dagen till ära smyckad med borgmästarkedjan. - Det här är en viktig historisk plats i Ystad med anor från 1200-talet, säger Mattsson. En gång var det gruvligt nära att hela klostret försvann för att det skulle byggas bostäder på området, men det räddades. Nu är vi inne i nästa steg, att återskapa klostrets rosenträdgård. Rosariet tror jag blir platsernas plats i Ystad. Ännu har inte rosorna hunnit upp så långt som det är tänkt, men det lär inte dröja alltför länge. - Det blir stora förändringar på bara ett par, tre år, säger Per Larsson. Vi har planterat clematis också för att förlänga säsongen och i höst ska det planteras gammaldags tulpanlökar här också. Klängrosor vid muren mot Klostergatan har vi också tänkt plantera. Han var noga med att framhålla alla inom parkförvaltningen och tekniska avdelningen som arbetat för att få allt klart till invigningen. - Idén att gräva ner ett jordankare för att bära upp pergolan och som gjort att vi endast behövt gå ner 20 centimeter i jorden är inte min idé utan Per Gustavssons, säger han. Rosariet är ett bevis för att vi i kommunen kan skapa fina gröna rum, men utan den nybildade trädgårdsföreningen hade vi inte klarat driften framöver. Föreningen Sub Rosa ska sköta om rosenträdgården och fick därför också en symbolisk nyckel för detta av Håkan Nilsson. Blomsterprydda halmhattar utmärkte kvinnorna i föreningen som också bjöd på nyponsoppa. - Vi vill också passa på att tacka Håkan Nilsson för att han sparkade oss i ändan så att vi bildade föreningen nu, inte i vår eller någon annan gång, säger Maria Roxenius, ordförande i föreningen. Nu hoppas vi få många medlemmar. Det finns de av oss som kan latinska namn på växter, men för oss räcker det att man kan sköta en julstjärna från advent till julafton. Sub Rosas nästa arrangemang är en utflykt 26 juni till en privat medelhavsträdgård på 300 kvadratmeter i Simrishamn.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons