Annons

Rosenprakt vid Gråbrödraklostret

Bänkar efter renässansmodell, spaljevalv med tabernakel, springvatten, 130 gammeldags rosor som med hjälp av 1|200 buxbomsplantor delas in i olika kvarter samt äldre sorters lökväxter.
Ystad • Publicerad 27 mars 2002

Det är en del av innehållet i den rosenträdgård (rosarium) som om ett par veckor börjar ta form mellan Gråbrödraklostret och Klostergatan. Dessutom planeras perenna rabatter på framsidan av klostret, en uppfräschning av klostrets kryddträdgård och med tiden även åtgärder i den gröna del bakom klosterdammen som en gång ritades av den kända trädgårdsarkitekten Emma Lundberg i Stockholm. En ingång öppnas i ett gammalt grindhål i klostermuren vid Lancasterskolan och entrén och gångarna anpassas till rullstolsbundna. Om ett par veckor inleds arbetet med schakta bort den nuvarande gräsmattan. Allt arbete görs manuellt eftersom det inte går att köra in med maskiner. - Vi räknar med att plantera buxbomen i slutet av maj och rosorna i juni. Lökarna sätter vi först till hösten. Både Håkan Nilsson och Per Larsson framhåller att anläggningen kräver mycket ideellt arbete av den nybildade trädgårdsföreningen i Ystad. - Detta om den ska vara attraktiv. Samtidigt har föreningen fått en samlingsplats som samtidigt blir en fin tillgång för hela Ystad. Ystads Trädgårdsförening "Sub Rosa" har enligt ordförande Maria Roxenius en hög ambitionsnivå. - Bland våra medlemmar finns mycket kunnigt folk, säger hon. Föreningen tänker dessutom ordna bland annat föreläsningar och studiebesök. - Alla städer med självaktning har en trädgårdsförening, tillägger Håkan Nilsson. Och dessutom har det blivit mer jämlikt eftersom planteringsvännerna enbart bestått av män.

Lars Jarlsbo lars.jarlsbo@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons