Annons

Ruskväder ger guldregn över resebranschen

Den senaste tidens regn har gett resebyråerna mycket att göra. Men sista minutenresorna är få – och dyra.
Ystad • Publicerad 7 juli 2007
Ystadborna längtar efter sol och bad. "Men många blir besvikna på priserna," säger Maja Olsén på Winbergs resebyrå i Ystad.
Ystadborna längtar efter sol och bad. "Men många blir besvikna på priserna," säger Maja Olsén på Winbergs resebyrå i Ystad.Foto: 

På Ystads resebyråer är det hektiska tider. Personalen märker en ovanligt stor efterfrågan på sista minutenresor. Framför allt är det lågprisländer som Turkiet, Bulgarien och Kroatien som lockar. Men även Grekland, Italien och Spanien är populära sommarresmål.

– Många kommer bara in och säger "vi vill till solen" berättar Maja Olsén på Winbergs resebyrå.

Annons

Hon märker en markant skillnad i efterfrågan på resor till varma länder.

– Men folk blir besvikna på priserna, berättar hon.

På datorn plockar hon fram ett exempel.

En ospecificerad charter till Kreta för två personer med avgång på tisdag från Sturups flygplats – 10048 kronor. Varje dag sätter resebyråerna upp information om sista minuten-erbjudanden från researrangörerna. Men dessa resor är få och efterfrågan stor i hela landet.

– Man ska ha mycket tur för att lyckas boka en sådan resa. De tar slut direkt, berättar Maja Olsén.

Men det är inte bara restresor som efterfrågas. Redan nu bokar många in semesterresor till hösten. Så länge resmålet är varmt vill säga.

– Södra Europa är populärt eftersom vädret ofta är bra sent in på hösten, säger Maja Olsén.

På Ystads resebyrå ringer telefonen i ett. Ingeli Jadesten står med ett blött paraply i handen och ska just ge sig ut i regnet. Hon har fått dåliga besked.

– Jag går snart på semester och ville hitta en 14-dagarsresa till Chania samtidigt som min väninna ska dit. Men det finns inget, berättar Ingeli Jadesten besviket. Bara för någon månad sedan såg läget helt annorlunda ut.

– När vädret var som vackrast i juni kunde man verkligen göra kap. Det var kanonpriser, berättar Marie Nordström på Ystads resebyrå.

Annons

Nu kostar samma resa i vissa fall det tredubbla.

– Det finns resor. Det är helt klart en kostnadsfråga. Men minns man priserna från i juni är det klart att man drar sig för att betala över 4000 kronor för en ospecificerad resa, säger Marie Nordström.

– Många har nog fått sina skattepengar tidigt under sommaren. Då har de redan använt dem till annat, tror Marie Nordström.

Till Ystads resebyrå kommer även kunder som vill semestra på mer närliggande resmål som Bornholm och Tyskland.

– Gemensamt är att de alla vill i väg på studs.

Trots att personalen får ge dåliga besked tycker inte Marie Nordström att de möter alltför missnöjda reaktioner.

– "Då får vi åka till Abbekås", sa någon häromdagen.

Anna Engström

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons