Annons

S satsar på omsorg, bostäder och jobb

Max 15 barn i förskolegrupperna, 150 nya bostäder om året, halverad ungdomsarbetslöshet och möjlighet att välja innehåll i hemtjänsten. Det är några av Socialdemokraternas löften inför valet.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2014
Roger Jönsson, Ingrid Ek och Kent Mårtensson siktar på en socialdemokratisk valseger i Ystad.
Roger Jönsson, Ingrid Ek och Kent Mårtensson siktar på en socialdemokratisk valseger i Ystad.Foto: Foto: Mark Hanlon

I ett år har S arbetat med sitt kommunala valmanifest, som de väljer att presentera på Ystad saltsjöbad.

– Det har varit mycket diskussion om vem som ska äga fastigheten Ystads saltsjöbad. Själva hotellverksamheten går lysande, påpekar oppositionsrådet Kent Mårtensson (S) och förklarar att S vill fortsätta att utveckla turismen. Ett natur- och kulturum i Kåseberga är en av partiets satsningar.

Annons

– Turismen ger jobb som varar, säger Kent Mårtensson.

Sysselsättning är en prioriterad fråga för S, som vill skapa 68 traineeplatser inom vården, införa 90-dagarsgaranti och halvera ungdomsarbetslösheten under den kommande mandatperioden.

– Vi kan inte acceptera en ungdomsarbetslöshet på nästan 20 procent. En hel generation riskerar att gå förlorad. Därför behövs insatser nu.

Sysselsättningen är en statlig angelägenhet.

– Men det finns mycket att göra på kommunal nivå och flera kommuner, bland annat Trelleborg, har tagit fram en modell som Ystad skulle kunna kopiera.

Moturburna

S i Ystad tror också att man kan utveckla näringslivsrådet, ge det större ansvar och involvera det i satsningen på att ge ungdomar jobb.

– Vi tror att rådet kan vara en mentor och en motor för ungdomar som vill starta eget, förklarar Kent Mårtensson.

Företagarna i Ystad ska få en 24-timmarsgaranti. Längre tid än så ska det inte behöva ta för att få svar från kommunen på eventuella frågor.

Andra aktörer

Annons

Bostadsbyggande är en annan hörnsten i det S-märkta handlingsprogrammet. S lovar att Ystadbostäder ska bygga minst 50 lägenheter om året och att andra aktörer ska bidra med ytterligare 100 lägenheter om året.

– Vi är beredda att under en period sänka kraven på kommunägda Ystadbostäder, så att man får loss pengar att börja bygga.

Dammhejdan, tomten där gamla Willys låg, och Regementet pekas ut som möjliga att bebygga. Dessutom vill S bygga och utveckla Köpingebro, Svarte och Nybrostrand.

Redan nu vill S sätta en agenda för hur hamnen ska utvecklas.

– Kostnaderna för att flytta ut färjetrafiken är stora och frågan är komplex. Men vill vi komma fram måste vi börja jobba redan nu, även om jag inte tror att ombyggnadsarbetena kommer igång före 2020.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons