Annons

Så drivs storgodset vidare efter grevens död

Den största privatägda egendomen i länet. Markerna har varit i familjen Pipers ägo i snart 300 år men Carl Piper var den sista i släktledet att bli ensam arvinge.
Vad händer nu med Högestads gods efter grevens och den tidigare fideikommissariens död?
Högestad • Publicerad 22 augusti 2023 • Uppdaterad 11 september 2023
Skånes största privata egendom ägs i dag av ett aktiebolag. Att den tidigare fideikommissarien Carl Piper gått ur tiden påverkar inte hur verksamheten ska förvaltas i framtiden.
Skånes största privata egendom ägs i dag av ett aktiebolag. Att den tidigare fideikommissarien Carl Piper gått ur tiden påverkar inte hur verksamheten ska förvaltas i framtiden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Greve Carl Piper avled i lördags efter en tids sjukdom. Vad som ska hända med Skånes största privatägda egendom, som ägts av familjen Piper i nära 300 år, är dock uppgjort sedan länge.

– Verksamheten påverkas inte. Det finns ett tydligt ägardirektiv som Carl Piper skrev tillsammans med sina barn Anna och Fredric. Det är klart och tydligt hur godset ska förvaltas och hur jag som vd ska arbeta. Allting kommer att drivas vidare i samma ”piperska” anda, säger Christian von Negendanck.

Annons

Han är vd för Högestad och Christinehof Förvaltnings AB som ansvarar för driften av skogen och lantbruket. Förvaltningsbolaget ägs i sin tur av Högestad och Christinehof Fideikommiss AB som bildades när egendomen upphörde att vara fideikommiss.

Fakta

Fideikommiss

På 1600-talet tillkom lagen som gjorde det möjligt att instifta ett fideikommiss.

Enligt fideikommiss-lagen kunde en arvinge ärva hela egendomen, oftast äldsta sonen.

Syftet var att förhindra att stora egendomar splittrades vid arvskiften.

De flesta fideikommissen tillkom under av 1700-talet. Högestads instiftades 1747.

Som mest fanns det mer än 200 fideikommiss i landet.

På 60-talet beslutades att fideikommissen skulle avvecklas. På 90-talet upphörde Högestad att vara fideikommiss i samband med att det nya ägarbolaget bildades.

Carl Piper var den sista fideikommissarien och arvet efter honom går inte, som i en Fideikommiss, till den äldste sonen utan ska delas mellan arvingarna. Hur ägandet kommer att se ut i framtiden vill Carls dotter Anna Piper inte kommentera.

– Det jag kan säga är att verksamheten rullar på. Det finns en styrelse och den arbetar vidare som vanligt, säger hon.

Högestad och Christinehof Fideikommiss AB äger 13 000 hektar mark varav 7 000 hektar är skog och resten åkermark. På gården finns även djurhållning. 220 dikor och och deras kalvar finns på gården och bidrar sommartid till naturvården i Fyledalen.

Sedan 2013 odlas det även äpplen. 20 hektar på Torups gård vid Kivik har planterats med 70 000 träd. Av äpplena görs Högestads egen must.

Ett 20-tal anställda jobbar med de olika verksamheterna där även naturvård och jakt- och viltvård ingår.

Här saknas innehåll

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons