Annons

SD-politik med pappersdockor

När Sverigedemokraterna på måndagen skulle förklara sin politik var det pappersdockor som fick ställa frågorna till partiledaren Jimmie Åkesson.
Ystad • Publicerad 5 augusti 2014
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans pappersdockor gästade Ystad på måndagen. Hunden är med för att vakta barnkammaren från feminister och Gudrun Schyman.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans pappersdockor gästade Ystad på måndagen. Hunden är med för att vakta barnkammaren från feminister och Gudrun Schyman.Foto: Foto: Bass Nilsson

För andra gången i år har Sverigedemokraternas partiledare valt att förlägga ett stopp på en valturné i Ystad. I april var valet till Europaparlamentet i fokus, nu var det riksdagsvalet och svensk politik som stod i centrum.

– Besöket i våras var mycket lyckat. Det här är ett bra sätt att få igång valkampanjen. Som partiledare finns det inte så mycket mer jag kan göra än att vara ute och prata politik, säger Jimmie Åkesson efter torgmötet.

Annons

Isaksson

Framgången i Europavalet tycks ha gett Sverigedemokraterna extra självförtroende, något som märktes inte minst när SD:s lokale ordförande Jan-Åke Isaksson presenterade sin partiledare.

– Jag är övertygad om att det här är sista gången vi får se Jimmie Åkesson i Ystad som oppositionspolitiker. Nästa gång kommer han hit som statsminister.

När sedan Jimmie Åkesson fick ta över torget valde han att få frågor från pappersdockor som representerade olika typer av väljargrupper. Det blev frågor om jämställdhet, rätten till heltid, sysselsättning, pensioner, kriminalpolitik och invandringspolitiken.

– Invandringen påverkas samhällets alla delar. Det är inte den enda viktiga frågan, men det är en ödesfråga.

På Stortorget hade det samlats mycket folk. Många var sedan tidigare anhängare till partiet, andra var turister som råkade gå förbi och vissa var där för att protestera mot Sverigedemokraternas politik.

– De står för några av de mest fruktansvärda värderingarna man kan ha. Vi jobbar varje dag för allas lika värde och de står för motsatsen, säger Terese Grahn från SSU som tillsammans med några partikamrater valde att i en tyst protest vända ryggen mot Jimmie Åkesson.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons