Annons

Singelmän saknas

Det saknas singelmän på den singeldag som arrangeras på Ystads Saltsjöbad på lördag. "Ju längre norrut man kommer i landet, desto fler är männen. Så jag är inte helt överraskad över läget i Ystad."
Ystad • Publicerad 17 november 2008
Helén Andersson efterlyser män till singeldagen på Ystads Saltsjöbad på lördag.
Helén Andersson efterlyser män till singeldagen på Ystads Saltsjöbad på lördag.Foto: 

Helén Andersson har arrangerat singelevenemang i åtta år och har lärt sig att det geografiska läget har betydelse.

- Man borde vika Sverige på mitten. Det hade gett en bra blandning, konstaterar hon.

Annons

Arrangemanget på Ystads Saltsjöbad har hittills samlat 65 anmälningar. Två tredjedelar av dem är kvinnor.

- Jag strävar efter hög kvalitet på mina arrangemang och vet att idealet är när det är lika många män som kvinnor.

Syftet med singeldagen är inte i första hand att matcha ihop kärlekspar.

- Jag vill skapa en mötesplats för singlar. Där kan man träffa nya vänner, en ny arbetsgivare eller kanske en ny partner.

Det har trots allt hänt, mer än en gång, att Helén Andersson i efterhand förmedlat kontakt mellan olika deltagare i singelarrangemangen.

- När kemin mellan en man och en kvinna stämmer, blir de oavsett ålder som tonåringar. De blir blyga och generade och glömmer att fråga om namn och telefonnummer. Halva min tid får jag ägna åt att leta efter och förmedla kontakt mellan olika deltagare. Helén Andersson ser sig lite som en ambassadör för de 2,3 miljoner svenska singlarna.

- Det uppfattas fortfarande som lite konstigt att vara ensam, säger hon. Många skäms för sitt civilstånd och tycker det känns jobbigt att gå på singelträff. Det är ju lite motsägelsefullt att gå till en träff för bara singlar och skämmas över att man själv är singel. Men så funkar det.

Helén Andersson tycker också det är orättvist att alla rabatter på exempelvis resor och hotell alltid bara gäller par och familjer.

- Vi skriver 2008 och fortfarande är singellivet långt i från norm.

Den geografiska snedfördelningen mellan könen till trots, är det sällan Helén Andersson tvingats ställa in något av sina singelarrangemang i landet.

Annons

- Det hände i Malmö för något år sedan, då jag hade 80 kvinnor anmälda och en 85-årig man. Det finns ingen risk att träffen på Ystads Saltsjöbad ställs in.

- Män är blygare och har svårare att planera sitt sociala liv. Jag räknar med att de kommer till slut och att träffen i helgen blir bra.

På Saltsjöbaden väntar föreläsning, salsakurs, spa och middag. Den som är intresserad kan anmäla sig via Helén Anderssons hemsida Singelfestival.se. och har möjlighet att delta i hela arrangemanget, eller bara i middagen på kvällen.

- Många singlar söker kontakt via datorn. Det är ett bra sätt, men jag tror på verkliga möten mellan människor.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons