Annons

Sista koppen på klassiskt Ystadskafé

Ett stycke Ystadshistoria har gått i graven efter 55 år på Stora Östergatan. På lördagen föll ridån. Adjö, Café Ströget.
Ystad • Publicerad 10 november 2008
Marie Rosensköld i avskedets stund. Café Strögets uteservering var bästa tänkbara läge om man ville fika och titta på folk. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Marie Rosensköld i avskedets stund. Café Strögets uteservering var bästa tänkbara läge om man ville fika och titta på folk. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

– En tragedi för många infödda Ystadsbor, sade Marie Rosensköld innan hon stängde för sista gången.

Dörren är original. Blankpolerad med ovalt, aningen nött trähandtag. Tidstypiskt modern och installerad 1953. Det var då som Möllers konditori startade filial i det nybyggda huset, strategiskt beläget i början på affärsstråket.

Annons

Sedan dess har dörren öppnats av kunder i tre, fyra generationer. Kaffesugna turister, morgonpigga arbetare, gamla tanter som köpt bakelser och mazariner till eftermiddagskaffet...

Marie Rosensköld övertog rörelsen 2004. Hon döpte om kafeet och gjorde förändringar interiört.

Skådebrödet i skyltfönstret togs bort, precis som väggfasta soffan från Z-Hanzons möbelvaruhus och spegeln med logotyper för olika Ystadsföretag, de flesta nedlagda i dag. – Jag hittade många intressanta föremål i soffan, kan du tro. Gamla mynt och tidningsurklipp och allt möjligt, berättar Marie Rosensköld.

Häromdagen uppvaktades hon av ett sällskap med trogna stammisar som tackade för tiden som varit.

– Jag fick blommor och... Ja, det var... Det var inte bara jag som hade tårar i ögonen. Men vi ska träffas igen den 6 december. Då kommer en bil och hämtar mig, sen ska vi göra nåt trevligt tillsammans. Exakt vad vet jag inte.

Det blir i alla fall ingen påfyllning. Kafeet är redan historia – och Ystad har tappat en del av charmen.

– Efterträdaren ska sälja mobiltelefoner i lokalen, det är ju inget som främjar folklivet, precis. Men jag var tvungen att hoppa av. Det gick inte att jobba 60-70 timmar i veckan längre.

Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons