Annons

Sjuvården måste förändras enligt ny rapport

Strukturomvandlingen i den svenska sjukvården är och har varit absolut nödvändig. Det framkom i en rapport som på torsdagen presenterades av Landstingsförbundet.
Ystad • Publicerad 25 mars 2004

Roger Mohlin som är biträdande avdelningschef på Landstingsförbundet tror därför att politikerna i Region Skåne är inne på rätt spår när de vill koncentrera verksamheterna till olika sjukhus. - Jag tror det är precis det man behöver göra. Till exempel reducera antalet kompletta akutsjukhus. I dag finns det många sjukhus i förhållande till de små geografiska avstånd som finns i Skåne. Jag tror det är fullt möjligt att genomföra det. Antalet vårdplatser i Sverige har blivit avsevärt färre, personalstyrkan har minskat med 20 procent sedan 1993 och antalet akutsjukhus har minskat från 115 på 60-talet till 60 i dag. Ändå visar statistiken i rapporten att vården blivit bättre. Landstingsförbundets utredare menar till och med att förändringarna varit en förutsättning för att den svenska vården skulle bli så bra som den är i dag. - Vi ligger extremt bra till med sjukvården i jämförelse med andra länder och då måste man fundera över vad som är orsaken. Vi har funnit att vi har varit snabba på att ta till oss ny teknik. Men en förutsättning för det har varit att vi också anpassat verksamheten. Patienter behöver inte vara rädda för att vården skulle få sämre kvalitet, menar Roger Mohlin. Han har förståelse för oron men menar att siffrorna ändå visar att vården blivit bättre, trots mindre resurser. Sverige är till exempel är ett av de länder som har lägst dödlighet i hjärtinfarkt och Sverige har tillsammans med Finland lägst spädbarnsdödlighet i EU. - Vi är helt distinkta på den punkten. Patienterna har verkligen kommit helskinnade ur den kris som fanns i vården under 90-talet, säger han.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons