Annons

Skåpklippning och håltimmar

På ytan händer inte mycket på Österportsgymnasiet en måndagsmorgon. Men veckodagen brukar vara populär för att klippa upp elevskåp. Och när lärarna sitter i möten tar i alla fall några av eleverna tillfället i akt att plugga.
Ystad • Publicerad 12 december 2011
Oscar Andersson från Starrarp läser estetiska programmet. Fast förra veckan gick det si och så med pluggandet. Böckerna var inlåsta i skåpet och nyckeln försvunnen.
Oscar Andersson från Starrarp läser estetiska programmet. Fast förra veckan gick det si och så med pluggandet. Böckerna var inlåsta i skåpet och nyckeln försvunnen.Foto: 
Danial Hosseini tar pågatåget från Skurup till skolan i Ystad. Fast hjärtat finns, på sätt och vis, i Malmö. ”MFF”, säger han kort och gott.
Danial Hosseini tar pågatåget från Skurup till skolan i Ystad. Fast hjärtat finns, på sätt och vis, i Malmö. ”MFF”, säger han kort och gott.Foto: 
Lugnet innan elevanstormningen. På måndagar har många elever sovmorgon eftersom flera lärarlag har planeringsmöten. ”Att vi själva äger tiden på måndagmorgonen, att vi kan planera veckan tillsammans med kollegorna, är en bra uppstart för oss lärare”, säger psykologi- och samhällslärare Niclas Olsson på rektorsområde 1.
Lugnet innan elevanstormningen. På måndagar har många elever sovmorgon eftersom flera lärarlag har planeringsmöten. ”Att vi själva äger tiden på måndagmorgonen, att vi kan planera veckan tillsammans med kollegorna, är en bra uppstart för oss lärare”, säger psykologi- och samhällslärare Niclas Olsson på rektorsområde 1.Foto: Mark Hanlon
Pendlarna Malin Nilsson, Hanna Lönnqvist och Linda Sandqvist uppskattar egentligen inte att komma för tidigt till skolan.
Pendlarna Malin Nilsson, Hanna Lönnqvist och Linda Sandqvist uppskattar egentligen inte att komma för tidigt till skolan.Foto: 

18-årige Oscar Andersson börjar skoldagen med att kvittera ut en flera kilo tung bultsax på rektorsexpeditionen. Nyckeln till hans skåp på Österportsgymnasiet har varit försvunnen i drygt en vecka och nu håller inte ursäkterna längre.

– Jag var förstås handikappad i skolarbetet hela förra veckan. Alla böcker var ju i skåpet och jag fick gång på gång förklara för lärarna varför jag inte kunnat göra mina uppgifter. Jag trodde faktiskt jag skulle hitta nyckeln, men, tja. Det fick bli bultsaxen och ett nytt lås i dag, säger han och väger lite nöjt det kraftfulla verktyget i händerna.

Annons

Rektorsassistent Victoria Malmberg konstaterar att hon har flera elever i veckan som behöver låna någon av hennes bultsaxar. Hon har två.

Skolan är påtagligt tyst , sikten i korridorerna är fri. Trots att klockan närmar sig halv nio har elevanstormningen inte börjat än. De långa korridorerna är som mest öde under måndagsmorgnarna.

Flera lärarlag har sina veckomöten på måndagarna och många elever börjar lite senare. Fast pendlarna, vars närvaro i skolan inte bara dikteras av scheman utan även av tidtabeller, kommer förstås på de tider som Skånetrafiken beslutat.

Hanna Lönnqvist från Sjöbo, Malin Nilsson från Tomelilla och Linda Sandqvist från Köpingebro har sammanstrålat i en soffgrupp i en 20-minutersväntan på lektion.

De pratar om helgen som varit, om julbak med familj och myskvällar med pojkvän. De är överens om att det nog bara finns en sak som är bra med måndagmorgnar:

– Att man träffar kompisarna som man inte träffar på helgen, för de är ju inte desamma. Man måste variera, säger Linda Sandqvist och sippar på en energidryck på burk.

I matsalen sitter ett halvdussin elever och äter frukost. Kaféet har inte öppnat än.

Borta vid skåpen hänger ekonomieleven Danial Hosseini, 17, in sin jacka. När plåtdörren går igen ekar det i korridoren och Danial grimaserar lite.

– Man är väl lite trött. Det var fest i Malmö i helgen, säger han.

Apropå Malmö berättar han att han dekorerade sitt förra skåp med MFF-dekaler. Det har han inte gjort med sitt nya.

Annons

– Men jag hoppas att den som har mitt förra skåp nu vördar märkena och låter dem sitta kvar.

I en soffa en våning upp sitter Simrishamnsbon Oskar Silverberg, 17, och pluggar ”genomsnittlig förändringshastighet”.

– Vad det är? Vet faktiskt inte. Vi hade prov i fredags så detta är ett helt nytt kapitel.

Oskar Silverberg läser naturvetenskaplig linje med fotbollsinriktning. Han har 40 minuters dödtid från det att han kom till skolan tills dess att bussen avgår till Nils Holgersson-hallen i Skurup där han spelar fotboll. Fast Oskar Silverberg har lärt sig att omvandla dödtid till nyttotid.

– Jag pluggar alltid när jag har håltimmar, och på väg till och från skolan. På kvällarna hinner jag inte för då spelar jag fotboll i Tomelilla. Snacka med kompisar och vara social och så, det gör jag på rasterna.

På frågan om det är något speciellt med måndagar svarar Oskar Silverberg:

– Nä. Det är bara en vanlig dag.

INTERNAL INTERNAL
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons