Annons

Skolpolitiker klubbade nerläggningsbeslut

(Uppdaterad 21.35) Trots protester från föräldrar och elever klubbade skolpolitikerna i Ystad igenom beslutet att lägga ner Södra skolan och göra Soldalen till en ren förskola.
Ystad • Publicerad 22 maj 2003
Elevernas protester hjälpte inte. Bild: Mark Hanlon
Elevernas protester hjälpte inte. Bild: Mark HanlonFoto: 

- Jag beklagar djupt att vi måste öka farten i den här processen. Det var ett svårt beslut att ge förvaltningen detta uppdraget, säger Ingrid Ek (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden (bun). In i det sista försökte elever och föräldrar få politikerna att ändra sin uppfattning. Men protesterna var förgäves. - Det hade varit konstigt om vi inte fått någon reaktion. Men de föräldrar jag varit i kontakt tar det ändå på ett bra sätt och förstår att vi måste spara pengarna. Ingrid Ek säger att hon förstår kritiken mot att allt gått så fort. Förslaget att avveckla Södra skolan hade egentligen planerats att genomföras hösten 2004. Orsaken är att antalet elever minskar. Förvaltningen höll också på att förbereda hur föräldrar och elever skulle informeras i god tid. I stället blev det precis tvärtom. När det stod klart att det redan i år krävdes drastiska åtgärder för att kommunen skulle klara ekonomin flyttades förslaget att stänga skolan fram. Föräldrarna fick beskedet bara en vecka innan beslutet fattades och bara några veckor innan skolavslutningen. Alla politikerna i nämnden var eniga om att skolan på sikt behövde läggas ner. Men moderater och kristdemokrater stretade emot och ville återremittera ärendet för att skynda mer långsamt med förändringen och låta föräldrar och elever vara med i processsen på ett bättre sätt. Anki Gauffin (m) ville även först veta mer om vad som händer med den tömda skolan. Enligt bunchef Kenth Jagerborn har teknik- och fastighetsförvaltningen meddelat att de skulle kunna hyra ut lokalen till hösten och att det inte skulle vara några problem att sälja den eller nyttja den till annat. - Men vi vill också kunna berätta för föräldrarna vad som händer så vi inte står där med tomma lokaler till hösten. För om vi inte vet det så sparar kommunen inga pengar och då blir det svårt att se medborgarna i ögonen. En omröstning i ärendet slutade 9-4 (s+v+mp+c+fp)-(m+kd) och därefter reserverade sig moderater och kristdemokrater. Fotnot: I går stod det också klart att alla elever från Södra skolan och Soldalen ska gå på Ängaskolan till hösten i den mån de önskar. Dessutom ska de lärare de har i dag följa med klassen i störta möjliga utsträckning, säger bunchef Kenth Jagerborn. Det finns också fortfarande möjlighet för föräldrarna att göra ett aktivt val till en annan skola.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons