Annons

Slut på könsord och kränkningar

Rektorerna på gymnasiet har fått nog av könsord och sexistiska tillmälen på studentflaken. – Detta måste vi ta upp och försöka stävja, säger Lars-Inge Persson, rektor på Österportgymnasiet efter fredagens studentfirande.
Ystad • Publicerad 17 juni 2014

Det är många som reagerat över att många av studentflaken pryddes av plakat med sexistiskt budskap och över alla könsord som skreks från flaken.

– Även vi i skolledningen reagerade och tycker problemet accelererat sedan i fjor. Tidigare har kanske ett par av programmen gått över gränsen. I år var det elever från kanske åtta–nio program som inte höll sig inom ramen för vad som är okej, säger Lars-Inge Persson.

Annons

Gymnasieskolan har ingen juridisk möjlighet att påverka vad eleverna gör på flaken.

– Vi vill egentligen inte befatta oss med flakåkningen. Gör vi det blir vi också ansvariga om något händer. Men rent moraliskt har vi trots allt ett ansvar, säger Lars-Inge Persson som tycker uttrycken på plakaten rimmar illa med den bild skolpersonalen har av eleverna.

– När vi pratar med dem har de sunda åsikter, helt i linje med skolans värdegrunder. Man fattar liksom inte riktigt vad som hände på studentdagen.

Men nu tycker Lars-Inge Persson och Kerstin Persson, rektor på Parkgymnasiet att det får vara nog.

– Hittills har vi koncentrerat oss på att försöka stävja studenternas drickande. Nästa år kommer vi därför att flytta den gemensamma lunchen till avslutningsdagen.

Enligt Lars-Inge Persson blir klassernas gemensamma avslutningslunch på restaurang dyr och där erbjuds dessutom mycket alkohol.

Exakt hur skolledningen ska komma åt problemen med sexistiska tillmälen vet han inte i nuläget.

– Jag har nästan ett år på mig att fundera. Men jag är övertygad att vi kommer långt med att bara diskuterar frågan och visa eleverna att detta inte är okej.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons