Annons

Slutligt stöd för Snårestad biogas

Nu har länsstyrelsen gett sitt slutgiltiga svar. Snårestad biogas AB får bygga sin planerade biogasanläggning.
Ystad • Publicerad 8 november 2006

– Efter tio års kämpande är det klart att det är skönt. Men det är nu jobbet börjar, säger Lars Andersson, ordförande i Snårestad biogas AB.

Tidigare fick Snårestad Biogas AB nej eftersom placeringen ansågs ligga för nära bebyggelse. Men en alternativ placering som länsstyrelsen accepterar arbetades fram.

Annons

Biogasanläggningen ska ligga 500 meter från närmaste bostadshus. Till det planerade bostadsområdet i östra Svarte är avståndet 770 meter.

– Den förra placeringen var inte lämplig. Men sedan man reviderat placeringen har vi sagt ja. Skyddsavståndet är tillräckligt, säger Cecilia Giese Hagberg, ordförande i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som tagit det slutliga beslutet. Anläggningen kommer att ta emot högst 43 000 ton gödsel, odlade grödor och organiskt avfall per år. En stor del är svingödsel från en närbelägen svinproducent och som ska sätta igång processen.

Varje vardagsdygn kommer 23 lastbilar att köra till anläggningen. Byalaget i Svarte har tidigare riktat kritik mot ökad trafik på väg 9. En del har varit oroliga för lukt och buller.

Kan ni garantera att det inte kommer att lukta?

– Det kan man aldrig garantera. Vi gör allt för att minska lukten. Jag kan i alla fall garantera att det blir avsevärt bättre luft än när slakteriet var igång, säger Lars Andersson.

För Snårestad biogas AB gäller det nu att ragga aktieägare som kan gå in som delägare i bolaget.

– Vi har presumtiva aktieägare, men vi har inte kunnat gå ut med frågan för de har undrat: när ska ni börja bygga? säger Lars Andersson. Hela projektet beräknas kosta 20 miljoner. Naturvårdsverket har bidragit med drygt 3 miljoner kronor. Övriga 17 miljoner hoppas man kunna finansiera genom lån.

Lars Andersson räknar med att sätta spaden i jorden under nästa år. Före utgången av 2008 ska bygget stå klart. Biogasen ska värma 50 hus i byn. Resten förädlas på platsen av Eon gas till fordonsbränsle och är planerat att säljas i Ystad.

Vid styrelsemötet i tisdags firade man beslutet med landgång. – Vi brukar bara ha kaffe och bröd, säger Lars Andersson.

Men någon champagne blir det inte än. Missnöjda har tre veckor på sig att överklaga till miljödomstolen.

Annons

Lars Andersson räknar med att bygget kommer att generera 10-20 arbetstillfällen under byggprocessen.

– Men när det hela är igång är det bara en eller två personer som sköter anläggningen.

Anna-Karin Johansson

0411 – 55 78 36

anna-karin.johansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons