Annons

Slutsålt för den billiga importläsken

Ystad • Publicerad 4 januari 2006
Från och med årsskiftet ska alla drickfärdiga produkter som säljs i metall- eller plastförpackningar vara märkta med en av ovanstående symboler.
Från och med årsskiftet ska alla drickfärdiga produkter som säljs i metall- eller plastförpackningar vara märkta med en av ovanstående symboler.Foto: 
Foto: 
Maythim Noormadi på Citylivs har slutat sälja importerad läsk.Bild: Jan-Olle Persson
Maythim Noormadi på Citylivs har slutat sälja importerad läsk.Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Foto: 

Butikerna och restaurangerna i Ystad har slutat sälja billig importerad läsk.

En ny lag förbjuder sedan årsskiftet handlare att sälja drickfärdiga produkter som inte omfattas av det svenska pantsystemet. De som ertappas med att bryta mot lagen straffas med mellan 1000 och 50000 kronor i böter.

Annons

På Citylivs på Hamngatan har Maythim Noormadi rensat ut all importläsk ur hyllorna och säljer numer bara burkar tillverkade i Sverige. Han hann göra sig av med det mesta av de varor som blev olagliga vid årsskiftet.

– Vi har lite vatten kvar som vi får dricka upp, säger han och ler stort.

Redan före den första januari bestod sortimentet mestadels av svensk läsk. Han sålde en del importerad. Mest till ungdomar.

– Ungdomar har inte råd att köpa svensk läsk. Den kostar 14 kronor för en halvliter. Utländsk kostar bara 8– 9 kronor. Det är stor skillnad, säger han.

Det enda som irriterar honom lite med den nya lagen är att kunderna frågar efter de tvålitersläsk han sålde tidigare. Men de finns inte att få tag i med giltig pant.

På Fatimas livs på Stora norregatan har en del av de importerade burkarna och flaskorna införlivats i pantsystemet och försetts med en påklistrad etikett. På lagret står fem flak som inte får säljas och troligtvis kommer gå till spillo.

Även restauranger omfattas av lagändringen och Amir Salman på Pizzeria parma tror att det kommer kosta honom ungefär 150 kronor mer i veckan att använda svensk läsk.

– Det blir dyrare för oss med det blir samma pris för kunden, säger han.

Det är Jordbruksverket som tillsammans med miljöförvaltningen på kommunen kontrollerar att lagen efterlevs.

Enligt Bengt Sörensson på Jordbruksverkets kontrollenhet har inspektionerna redan börjat och inget slarv kommer tillåtas. En enda burk som påträffas till försäljning ger böter.

Annons

– Lagstiftningen togs redan i maj så något överseende har vi inte, säger han.

Juice- och mejeriprodukter är undantagna i den nya lagen. Och för privatpersoner är det fortfarande tillåtet att importera läsk och öl som inte omfattas av det svenska pantsystemet.

Martin Ekelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons