Annons

SMHI: Varning för halka – blöta vägar fryser på

Regn på dagen, minusgrader på natten. Det kan bli en farlig kombination. Nu varnar SMHI för ishalka i samband med att våta vägar fryser.
Ystad • Publicerad 18 november 2008
Varning för ishalka är utfärdad av SMHI. Bild: ScanpixFoto: 

Varningen är en så kallad klass 1-varning. Under natten mot onsdag väntas det bli någon minusgrad över hela Skåne. Störst risk för ishalka är det mellan 19.00 på tisdagskvällen och fram till onsdagsmorgonen.

- Vägarna kommer säkert att saltas, men det är ingen garanti. Det bästa är att vara ute i god tid och sänka hastigheten, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI

Annons

På onsdagen väntas mer regn och samtidigt väntas temperaturerna stiga till cirka 8-9 plusgrader. Ungefär samma prognos gäller för torsdagen. Men på nätterna sjunker det ner mot nollan eller under och då är det återigen risk för halka.

- Enkelt uttryckt kan man säga att det är under dygnets mörka timmar som det är störst risk för ishalka, säger Johan Lundgren.

På fredagen drar sedan kall och torr luft ner från norr. Det innebär att helgen väntas bli kall, men utan nederbörd.

Mikael Hallqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons