Annons

Soptaxor chockhöjs med 25 procent

Det kommer att bli dyrare att få sin soptunna tömd, att ta långa duschar och att få latrinkärlen i sommarstugan hämtade. Taxorna för Ystads kommuns tekniska service föreslås höjas redan efter årsskiftet, i vissa fall ordentligt.
Ystad • Publicerad 14 november 2002

Enbart sophämtningen kan höjas med uppemot 25 procent. Hushåll som i dag betalar 1 850 kronor för veckotömning av ett avfallskärl, kan få betala 2 310 kronor nästa år. Höjningen av den fasta avgiften och förbrukning av vatten och avlopp innebär för "normalvillan" en merkostnad på 606 kronor om året. Teknik- och fastighetsnämnden har lagt förslaget om taxehöjningarna som kommunfullmäktige ska besluta om nästa torsdag. Bertil Borgström (m), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden och i det kommunala avfallsbolaget ASSY, ser ingen annan utväg än att fullmäktige klubbar de höjda taxorna. - Det är nya miljökrav och EU-regler som lett till höjda behandlingskostnader för ASSY, och det är därför som vi nu måste höja. Dessutom har staten höjt avfallsskatten från 288 kronor per ton till 370 kronor. Tänker vi att kommuninvånarna i snitt lämnar ifrån sig 309 kilo avfall per person varje år, då blir det pengar till slut. Det bjuder oss emot men det är påbjudet att vi måste höja taxorna, säger han. När det gäller de höjda avgifterna för vatten och avlopp säger Bertil Borgström att det är investeringar i reningsverket och kostnaderna för vattenledningen mellan Ystads och Nedraby som ligger bakom. Nya taxor från den 1 januari 2003 Veckotömning av ett avfallskärl på 190 liter: 2310 kronor (i dag: 1850 kronor) 14-dagarstömning av ett avfallskärl på 190 liter: 1155 kronor (i dag: 925 kronor) Fast avgift vatten/avlopp: 1531 kronor (i dag: 1225 kronor) Förbrukningsavgift vatten/avlopp: 19 kronor per kubikmeter (i dag: 17.50 kronor) Tömning av avloppsbrunn: 760 kronor (i dag: 630 kronor) Tömning av gårdsbrunn: 390 kronor (i dag: 325 kronor) Säsongshämtning av latrin: 2950 kronor (i dag: 2850 kronor)

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons