Annons

Sparbanken syd nyanställer i Ystad

Efter att samarbetet skurit sig med Swedbank har Sparbanken syd nu hittat en ny samarbetspartner i Cerdo bankpartner. Förändringen innebär nyanställningar i Ystad.
Ystad • Publicerad 12 november 2008
Sparbanken syd nyanställer i Ystad. Arkivbild: YA
Sparbanken syd nyanställer i Ystad. Arkivbild: YAFoto: 

Mellan fem och tio nya tjänster behöver tillsättas på Sparbanken syds huvudkontor i Ystad de närmaste två åren. Satsningen är en direkt följd till att Sparbanken syd och Swedbank gått skilda vägar.

- Nyanställningarna gäller produktutveckling, alltså paketering av banktjänster som olika fondlösningar och korttjänster. Detta är alltså tjänster som vi tidigare köpt från Swedbank och som vi nu beslutat ta hand om själva. Det känns förstås bra att kunna hantera det här lokalt, säger Staffan Olander, vd för Sparbanken syd. YA har i flera artiklar tidigare berättat om konflikten mellan Sparbanken syd och Swedbank. Det hela började med att Sparbanken syd inledde en förstudie för att undersöka andra eventuella samarbetspartners. Swedbank uppfattade det hela som en illojal handling och hävde därmed samarbetsavtalet mellan parterna.

Annons

- Vi ansåg tvärtom att det var vår skyldighet inte minst gentemot våra kunder att se på olika alternativ. Vi hade i det läget inga planer på att lämna Swedbank, men sedan agerade de som de gjorde, säger Staffan Olander. Efter att samarbetsavtalet hävdes blev det plötsligt brådskande för Sparbanken syd att hitta en ny partner. Valet föll till slut på Cerdo bankpartner, som Sparbanken syd både blir kund och delägare i.

- Cerdo ersätter inte hela Swedbank-kakan, men delar av den. Samarbetet avser allt på it och mycket på administration medan vi själva väljer produktbolag. I klartext får vi en flexibel bankplattform där vi själva kan välja leverantörer av fonder, utland, försäkringar och bolån.

Att Cerdo bankpartner inte tillhandahåller tjänster gentemot privatkunder utan endast till banker ser Staffan Olander som en fördel.

- Det är ju en skillnad jämfört med Swedbank och upplägget innebär en större frihet som kommer att gynna oss och våra kunder, säger Staffan Olander.

Den successiva rekryteringen till de nya tjänsterna på bankens huvudkontor har inletts och beräknas vara avslutad 2010.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons