Annons

Specialinsats i hamnen

Under sex veckors tid har polisen kraftsamlat i Ystad. Två specialteam på vardera åtta man har helt och hållet fokuserat på att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet via Ystads hamn. YA följde med under en insats.
Ystad • Publicerad 4 juni 2014
Stöldgods. Föraren till den här bilden greps eftersom det visade sig att en cykel som låg i lasten var anmäld stulen i Norge. En rad verktyg i lasten hade oklar bakgrund.Foto: Foto: Bass Nilsson
En lastbil av många som kontrollerades i hamnen. Inget konstigt i den här lasten.Foto: Foto: Bass Nilsson
Kustbevakningen och länsstyrelsens miljöhandläggare är intresserade av vad som finns i lasten.Foto: Foto: Bass Nilsson
Gruppchefen Ulf Hjalmarsson styr insatsen i hamnen som under en vecka har lett till 18 gripna.Foto: Foto: Bass Nilsson

Mannen som står först i kön till färjan i Ystads hamn i sin gröna lilla skåpbil fick inte mycket för att han var tidigt ute. I stället för att komma först på båten grips han misstänkt för häleri och transporteras till arresten. En cykel i lastutrymmet visade sig vid en närmare kontroll vara stulen i Norge och en mängd olika verktyg har en oklar bakgrund. Cykeln värderas till cirka 16 000 kronor i nypris.

– Han säger att han har köpt dem på en basar i Norge. Det kan mycket väl vara så, men om det rör sig om stöldgods handlar det likväl om någon form av häleri, säger Ulf Hjalmarsson som är gruppchef för det team på åtta personer som genomför dagens insats.

Annons

Sedan en dryg vecka befinner sig teamet från Stockholm i Ystad för specialinsatsen inom det projekt som polisen kallar Gunvor. Det startade i mars i Skåne efter en förlaga i just Stockholms hamnar där man initierade ett framgångsrikt arbete under 2013.

Under den gångna veckan har gruppen i Ystad gripit 17 personer i ärenden som är relaterade till olika stölder eller häleri. Det handlar bland annat om cyklar, kläder, verktyg, maskiner, dyr kosmetika, två motorcyklar och två fripassagerare som gömde sig uppe på en hatthylla.

– I en skåpbil hittade vi nästan en kubikmeter diesel i olika plastdunkar. Man hade försökt gömma dem under en hög med ved. Det var inte bara misstänkt stöld utan dessutom direkt farligt att föra ombord på en färja, säger Ulf Hjalmarsson.

Från polisledningens håll är man väldigt nöjd över resultatet av Gunvor. Sedan den 3 mars har poliser från hela landet befunnit sig i södra Sverige för insatser i Karlskrona, Karlshamn, Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Ystad. Det har lett till 50 gripna, över 1 000 olika beslag av gods till ett värde på upp mot 11 miljoner kronor.

– De flesta beslagen både till antal och värde har skett i Ystad. Det är ett ställe där vi har sett att vi får mest resultat, säger insatsledaren Börje Aronsson som är ansvarig för hela Gunvorprojektet.

Den lokala polisen är väldigt tacksam för de extra resurserna som har satts in i Ystad även om det kräver mycket i form av fortsatt utredningsarbete när någon väl är frihetsberövad. Men även där har man fått hjälp utifrån. Vissa utredningar flyttas över till Lund och Kristianstad.

– Vi är imponerade av insatsen och ser gärna en fortsättning. Det är så klart tråkigt att Ystad har blivit en transithamn för stöldgods, men samtidigt är det positivt att det går att göra någonting åt det, säger Patrik Ahrlin, biträdande närpolischef för Ystad-Österlen.

På sikt hoppas han att arbetet kan leda till en mer varaktig förändring.

– I slutändan är det ju vi alla som får betala för den här brottsligheten via höjda försäkringspremier. Om man inser att det inte är lönt att försöka föra ut stöldgods via Sverige och Ystad då är det en vinst för alla och medborgarna får behålla våra cyklar, bilar, verktyg och så vidare, säger Patrik Ahrlin.

En del av teamet på plats i hamnen rör sig bland alla bilarna som står i kön, någon sitter utanför området för att spana på fordon som är på väg in i hamnen. Man kan utläsa mycket av en förares beteende. Det kan också behövas en grupp på utsidan om någon försöker smita. I måndags hände just detta. En bil drog iväg och det resulterade i en biljakt som slutade i Glemmingebro där föraren flydde. Han hittades senare av en hundpatrull. I bilen hittades misstänkt stöldgods. Även den mannen är nu en del i Gunvorstatistiken.

Annons

Poliserna inne i hamnen ställer frågor och ber förarna att visa upp sina bagageutrymmen. Just under onsdagsförmiddagen är mannen med den stulna cykeln den enda som grips. Men i och med det splittras polisteamet. Några måste följa med den gripne mannen till polishuset, en ska ta hand om bilen. Gruppchefen Ulf Hjalmarsson får också ringa till rederiet och berättar att en incheckad passagerare inte kommer att följa med.

Samtidigt som polisen gör sin insats finns länsstyrelsen och Kustbevakningen på plats för att göra sina inspektioner. Att arbeta myndighetsövergripande är också en del av Gunvor. Personalen från länsstyrelsen fokuserar på miljötillsyn och kollar om eventuellt avfall som ska lämna landet har erforderliga tillstånd.

– Miljöbrott ses som allvarliga brott och det är numera höga straff på det, säger Niklas Hansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Kustbevakningen rör sig ofta i hamnarna. Deras primära intresse är kontroll av farligt gods och lastsäkring.

– Vi är väldigt glada över att vi får vara med i den här satsningen. Det handlar om sjösäkerheten ombord på fartygen, säger Roland Jönsson på Kustbevakningen.

Länsstyrelsen och Kustbevakningen avancerar fram mellan lastbilarna. Ber att få kolla handlingar och kontrollerar last. Mats Bennman från Kustbevakningen tvekar inte att klättra upp och in i lastutrymmet om det skulle behövas.

– Vi har långtgående befogenheter för att genomföra kontroller i hamnarna, säger han.

På tisdagen tycks alla lastbilar ha lasten och papperna i ordning och varken länsstyrelsen eller Kustbevakningen behövde gå vidare med något ärende.

– Men det är viktigt att vi är här och gör kontroller. Vi har fått kritik för att vi har haft för få kontroller i Sverige. Vi har skärpt oss och det märks eftersom allt fler har rätt dokumentation numera, säger Viktor Forsell, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Mannen som greps i hamnen anhölls senare under dagen misstänkt för häleri.

Maria Sällberg
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons