Annons

Språkrör på turné mot algblomning

Miljöpartiets satsning på att lyfta fram problemen med algblomning förde i dag språkröret Maria Wetterstrand till Ystad.
Ystad • Publicerad 22 juli 2002
Bild: Tomaz Jönsson
Bild: Tomaz JönssonFoto: 

Maria Wetterstrand och Kerstin Mimi Blomstedt lägger skulden för algblomningen på lantbruket. Bild: Tomaz Jönsson" BORDER="0"Maria Wetterstrand och Kerstin Mimi Blomstedt lägger skulden för algblomningen på lantbruket. Bild: Tomaz Jönsson Som YA rapporterade i lördags har miljöpartiet kommit ut med en promemoria, "Algblomning ÄR politik", som innehåller elva förslag till hur man stoppar algblomningen. - Jag tror inte människor inser att det finns en så tydlig koppling mellan algblomningen och en misslyckad miljöpolitik, säger Maria Wetterstrand. - Konsekvenserna av lantbruket, det är därför vi har algblomning, är en politisk fråga, säger Kerstin Mimi Blomstedt miljöpartiet i Ystad. Det mesta i de elva förslagen är känt sedan tidigare men lite nyheter fanns ändå att hitta. - En sak som är nytt är att vi villa att det ska tas pengar ur EU:s jordbrukspolitik som ska satsas riktat för att motverka övergödning, säger Maria Wetterstrand. Ett par av förslagen i kampen mot algblomningen har en lokal dimension. Satsningar på att anlägga våtmarker för att reducera kväveutsläppen ska fortsätta och de kommunala reningsverken kan också bli bättre på kväverening. - I min hemkommun Eskilstuna har man till exempel lagt en våtmark i anslutning till reningsverket, säger Maria Wetterstrand. Förslagen ska nu vävas in i miljöpartiets lokala valprogram i Ystad. - Vi ligger bra till när det gäller arbetet med algblomningen, säger Kerstin Mimi Blomstedt. I detta ligger till exempel större satsningar på ekologiska jordbruk, ekologisk mat i skolorna, skyddszoner runt vattentäkter. Det ska även samarbetas mer mellan länderna kring Östersjön. - Nationella åtgärder får effekt men man får inte bukt med problemen om de andra länderna inte gör något, säger Maria Wetterstrand som nu fortsätter sin turné till Hässleholm.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons