Annons

SRS - tung industri på rätt spår

Nyanställningar och 50 procent högre omsättning. Så ser framtidsperspektivet ut för SRS (Swedish Rail System) i Ystad. Och det är inget avlägset scenario som målas upp.
Ystad • Publicerad 26 november 2002

- Vi talar om en ökad totalomsättning från 500 miljoner kronor till 700-800 miljoner, gissningsvis redan om två år, säger vd Bengt Berg. Enbart under de senaste tre veckorna har SRS fått in order på sammanlagt 200 miljoner kronor. Det handlar om underhåll av 100 mil järnväg på Inlandsbanan mellan Bollnäs och Gällivare, samt ombyggnation av sträckan från Malmö godsbangård till Almedalsviadukten. SRS har även utfört allt spårarbete för Copenhagen Metro, som invigdes den 19 oktober. Ett helautomatiskt trafiksystem med förarlösa tåg som förbinder Köpenhamns centrum med bland annat nya stadsdelen Örestad. Ordern var värd 300 miljoner kronor. - För oss var det oerhört viktigt att Banverket konkurrensutsatte alla nya arbeten från och med den 1 juli 2001, förklarar Bengt Berg. - Vi räknar med att den årliga tillgängliga marknaden för företag i järnvägsbranschen ökar från drygt en miljard kronor till fyra miljarder 2007. Om fyra år har nämligen alla gamla avtal gått ut. Behovet av fler växlar är påtagligt. Byte kan vara lämpligt efter 25 år, men många av Banverkets växlar är 50 år gamla. Därmed blir de allt dyrare att underhålla, poängterar Bengt Berg. - Banverket investerar friskt i nybyggnation och nu måste vi förbereda oss för en kapacitetshöjning. Sedan i våras hyr vi ASG:s tidigare terminal, öster om SRS, för att kunna utnyttja den som lager. Och det blir med största säkerhet behov av mer folk, förmodligen även tvåskift. I dag sysselsätter SRS i Ystad ett 70-tal personer, varav hälften i verkstaden. Bolaget är en av norra Europas största grossister inom spårmateriel med dotterbolag i Danmark, Norge och Finland. Totalt rör det sig om 350 anställda. - Från och med den 1 januari delas verksamheten upp i två olika bolag. Ett industribolag och ett entreprenadbolag, berättar Bengt Berg. SRS är beläget vid Förskeppsgatan i västra Ystad. Lokalerna disponerades tidigare av GIA Spårteknik.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons