Annons

Stabilt för överlevande

Läget är stabilt för den 17-årig flicka och hennes 48-årige pappa som räddades i sjödramat i lördags.
Ystad • Publicerad 5 december 2011
Foto: 

Det var i Gryts skärgård sydost om Norrköping som ystadsfamiljens segelbåt i hårt väder gick på grund och sjönk.

Lars Rydberg, kriminalinspektör, träffade på måndagseftermiddagen den 48-årige mannen som vårdas på sjukhuset i Norrköping.

Annons

-Han mår efter omständigheterna väl.

Mannen har kunnat berätta om händelseförloppet.

-Han har redogjort för omständigheterna, säger Lars Rydberg som inte vill gå in på några detaljer.

Händelsen utreds som en ren olycka.

Under tisdagen ska pappan föras till sjukhuset i Nyköping där hans 17-åriga dotter vårdas. De hade på måndagen återhämtat sig så mycket så att de kunde prata med varandra.

Det gick nära tre meter höga vågor och blåste mellan tolv och 14 meter i sekunden när den 14 meter långa skutan gick på grund i skärgården vid Harstena utanför Valdemarsvik.

Svenska sjöräddningssällskapet larmades klockan 21 i lördags kväll och gick ut med två båtar från Arkösund. En helikopter deltog också i sökandet samt en båt från kustbevakningen.

-Det tar oss normalt mellan mellan 35 och 40 minuter att gå så långt ut i skärgården. Men i lördags tog det lite längre tid eftersom det var hård sjö. När vi kom fram hade vi fått fel position så det tog ungefär 20 minuter innan vi hittade båten, berättar räddningsskepparen Jim Karsson som var ombord på en av Sjöräddningssällskapets båtar.

Han berättar att man först såg mannen ombord som höll fast i en livräddningsflotte som slagit runt. Man började då försöka få upp honom ut vattnet. Då upptäcktes flickan som låg livlös och flöt i vattnet. Flickan fördes med räddningshelikopter i land och till sjukhus medan mannen togs omhand av en av Sjöräddningssällskapets båtar. Han visade svaga livstecken. De var båda kraftigt nedkylda men svarade på behandlingen med hjärtdefibrillator.

-Det var en riskabel räddningsinsats. Det flöt vrakgods omkring i vattnet och det var hård sjö, berättar Jim Karlsson.

Annons

Flickan hade bara en tröja på sig när hon hittades så av allt att döma har båten mycket snabbt tagit in vatten och sjunkit. Bara peket, en fästpunkt för seglet i fören, syntes av båten.

Medan flickan fördes i land hittades också hennes mamma, två och en halv meter under vattenytan. Men hennes liv gick inte att rädda.

Familjens hund var också med ombord men den gled ur flytvästen när den skulle tas upp och försvann i vågorna.

Orsaken till olyckan är oklar. Familjen har stor sjövana och mannen är sjöman. Farvattnen i skärgården där olyckan inträffade är svåra att navigera i, enligt Jim Karlsson. Där finns också grund som inte är utmätta.

Karin Ohlsson
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons