Annons

Städningen kvar i kommunal regi

Kommunens beslut att behålla all städning i egen regi fick lokalvårdarna att jubla.
Ystad • Publicerad 21 november 2008
Irene Aronsson, Eva Håkansson och Laila Andersson blev gråtfärdiga över beskedet att städningen stannar i kommunal regi. Bild: Bass Nilsson
Irene Aronsson, Eva Håkansson och Laila Andersson blev gråtfärdiga över beskedet att städningen stannar i kommunal regi. Bild: Bass NilssonFoto: 

- Det är det bästa beslutet politikerna tagit det här året, menade en av städerskorna som samlats i Norreportskolans matsal för att få information om sin framtida arbetsgivare.

Tidigare under torsdagen beslöt en enig samhällsbyggnadsnämnd att behålla städningen i egen regi.

Annons

- Ingen kan göra den bättre, effektivare och till lägre kostnad än vi själva, säger nämndens ordförande Ronny Nielsen (m).

I nästa ett helt år har kommunen arbetat med konkurrensutsättningen av lokalvården. Tillsammans med Tomelilla kommun har man tagit fram ett anbudsunderlag i tre delar; ett för för- och grundskolan, ett för gymnasiet och ett för övrig verksamhet. ISS, Förenade Service AB lämnade anbud på samtliga områden.

En jämförelse visade att det billigaste skulle vara att låta ISS sköta för-och grundskolorna, medan Förenade Service AB tog hand om den övriga verksamheten och kommunen skötte gymnasiet. Det skulle ge en besparing på 300 000 kronor. Samtidigt skulle kommunen gå miste om drygt 20 000 städtimmar per år.

Medan de 83 berörda städerskorna jublar över att dels få ha kommunen kvar som arbetsgivare och dels veta att de är bäst på plan, är s-oppositionen missnöjd med hur ärendet hanterats.

- Konkurrensutsättningen har kostat stora summor och dessutom skapat stor och onödig oro, menar Stefan Malmberg (s).

Någon oro vill Ronny Nielsen inte höra talas om.

- Vad tror ni alla på Volvo och Sandvik tänker. Så här är spelreglerna i näringslivet.

Den besparing som konkurrensutsättningen skulle ge uteblir med nämndens beslut. Men lokalvården ser ändå ut att spara omkring en miljon kronor i år.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons