Annons

Stora förluster för Vasallen

Fastighetsbolaget Vasallen som äger det gamla regementsområdet går fortfarande med miljonförlust. Bolaget visar faktiskt en större förlust i årets bokslut än i föregående års.
Ystad • Publicerad 16 mars 2002

Trots detta är Vasallens VD Birgitta Ehrenfeldt optimistisk för gamla Lv4:s framtid. En optimism som hon förankrar i att regementsområdet snart får bofasta. - Det går åt rätt håll. Jag tycker att det är bra saker som händer. Till påsk har vi visning av lägenheterna och då är det skarpt läge. Förra försäljningsomgången fick avslutas eftersom vi inte kunde berätta för kunderna när de kunde flytta in. Priserna på de 38 lägenheterna i den gamla Portalkasernen ska vara klara till nästa vecka och inflyttning blir nästa sommar. Då kommer området leva upp, hoppas Birgitta Ehrenfeldt. Hon menar att på pappret är regementsområdet redan en stadsdel, med detaljplan och egna gatuadresser, och hon tycker att det är tråkigt att folk säger annorlunda. När Vasallen tog över Lv4 uppfattade Birgitta Ehrenfeldt det som att ystadsborna inte vågade passera den gamla vaktbyggnaden. - När boendet och skolorna kommer igång så får folk en anledning att ta sig hit. Det kommer att kännas naturligt. Till höstterminen startar Kunskapsskolan, den första friskolan i Ystad, sin verksamhet på regementsområdet. Och i november flyttar Forum Ystad, med alla sina eftergymnasiala utbildningar, in i nya lokaler. Tittar man på Vasallens resultat före skatt så är det idel röda siffror. År 2000 gick Vasallen back 8,7 miljoner kronor. Förra året var minussiffran 5,5 miljoner. Ett viktigt "men" i förra årets bokslut är att det inkluderar försäljningen av tomten till en livsmedelaffär, en transaktion som ännu inte är i hamn. Men tomtförsäljningen förbättrade alltså resultatet för Vasallen med 3,6 miljoner kronor förra året, och om man räknar bort de här pengarna som aldrig bytt ägare så gick affärerna 400|000 kronor sämre för företaget 2001 än året tidigare. Det tillhör dock god redovisningssed att ta upp tecknade avtal i bokslut, även om de är villkorade och pengatransaktionen inte är genomförd. ekonomiskt. Vad händer om ni fortfarande går med förlust nästa år? - Vi jobbar så klart mot att vi ska gå plus-minus-noll nästa år. Men jag har inte hört vad som händer om vi inte når dit, säger Birgitta Ehrenfeldt. På Vasallens koncernkontor i Örebro är redovisningschef Mikael Fransson inte speciellt oroad för verksamheten i Ystad. - Vi pumpar mycket pengar in i det företaget, men till nästa år borde det ha vänt på sig, säger han.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons