Annons

Stort underskott trots nedskärningar

Höstens stora nedskärningar av elevassistenter inom grundskolan räckte inte. Underskottet för grundskolan förväntas bli stort. Nu är man beroende av statsbidrag för att klara budgeten.
Ystad • Publicerad 27 januari 2002

- Det är det ökade behovet av elevassistenter som står för underskottet, säger Bibbi Göransson, biträdande förvaltningschef på barn- och utbildningsnämnden (bun). De så kallade Wärnerssonpengarna, före detta skolministern Ingegerd Wärnerssons initiativ till öronmärkta pengar för fler lärare i skolan, står nu som enda räddningsplanka. Utan dem blir det svårt att klara ekonomin för 2002. Till våren ska två elevdaghem startas, ett på Vita Briggen och ett i Stora Herrestad. På förvaltningen ser man dem som en kompensation för höstens nedskärningar i elevvården. - Det är glädjande att vi är på gång och förhoppningsvis ska det minska behovet av elevassistenter ute på skolorna, säger Bibbi Göranssson. Utredningen av budgeten är ännu preliminär, men samtidigt som grundskolan väntas visa på ett stort underskott, gör gymnasieförbundet och Kunskapslyftet små, men dock vinster. - De extra pengarna vi fick av staten till Kunskapslyftet hjälpte till mycket, säger Kristina Rosberg, administrativ chef på bun. Men varje verksamhet står för sitt eget underskott och någon möjlighet att fördela överskottspengar från Kunskapslyftet i grundskolan finns inte. Förutsättningarna att klara budgeten detta året jämfört med förra bedöms som bättre. - De nya statsbidragen och höstens åtgärder inom elevvården gör att vi har lättare att klara budgeten år 2002, säger Bibbi Göransson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons