Annons

Strejken drabbar skolorna

I går gick 700 kommunalanställda ut i strejk i Ystad, Tomelilla och Skurup. Nu får föräldrarna göra skollunchen till sina barn, och en sabotagelik nedskräpning i skolkorridorerna är redan ett faktum.
Ystad • Publicerad 27 maj 2003
Bild: Jan-Olle Persson
Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Strejken bland de Kommanlanslutna i Ystad innebär bland annat att elever får ta med sig egen lunch. Läraren Ulla Lönnqvist kollar vad (från vänster) Nico van Straalen, Morgan Larsson och Alexander Nilsson (alla i Lönnen 1 på Ängaskolan) fått med sig. Bild: Jan-Olle Persson Kommunalstrejken har nått personalen i skolbespisningen och i går gick de yngre barnen till skolan med lunchlådor fyllda med prickig-korv-mackor, yoghurt eller pizzabitar som mamma eller pappa gjort. - Jag fick själv välja vad jag ville ha så jag har hemmalagade hamburgare med mig, säger Morgan Lasson, 8 år, samtidigt som han sliter upp sitt foliepaket. Eleverna i Lönnen 1 på Ängaskolan i Ystad har intagit en gräskulle på skolgården för att äta skollunch utomhus. - Får vi börja? frågar någon artigt och läraren Ulla Lönnqvist nickar. Att jämföra vilken sorts mat man fått med sig hemifrån är förstås spännande, men det verkar inte vara någon som är missnöjd med föräldrarnas paket. Redan under strejkens första dag i Ystad märktes en medveten nerskräpning i Västervångskolans korridorer. Men den idylliska picknicken bland kylväskor och plastkassar till trots är det ingen av eleverna som vill att strejken ska fortsätta. - Nej. Det är mycket mysigare inne i matsalen, säger Alexander Nilsson och läraren Ulla Lönnqvist håller med. - Jag unnar de strejkande högre lön, men det är mycket som är ovisst på skolan nu och jag är rädd att det kan bli sanitära olägenheter, säger hon. Hundra meter bort, på grannskolan Västervångskolan, sitter de äldre eleverna med sina medhavda lunchpaket. Någon har till och med köpt en engångsgrill och försöker få sina korvar genomstekta. Inne på skolan är det dock inte lika trevligt. Den medvetna nedskräpning som skett på flera andra skolor i landet i strejkens kölvatten börjar redan märkas i korridorerna och på toaletterna. - Visst handlar det om sabotage. Men vi ska komma i håg att de flesta eleverna sköter sig utmärkt. Det räcker med att en enda elev välter åtta papperskorgar så ser det ut så här, säger skolans rektor Anders Gustafsson. Veckans jourklass, som i normala fall bara behöver sopa upp lite skräp då och då, har redan fått rycka ut och svabba upp en översvämning på en toalett och städa upp efter annan åverkan. Men de får bara göra punktinsatser, annars hade eleverna ju varit strejkbrytare. - Vi hoppas att vi slipper att stänga skolan, men om vi gör det så kommer vi att ordna verksamhet för de elever som ännu inte fått fullständiga betyg, speciellt niorna, säger Anders Gustafsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons