Annons

Suicide Zero: Skolan väldigt viktig för hur unga mår

De senaste tio åren har 86 barn, 14 år eller yngre tagit sina liv. Jämfört med andra åldersgrupper är siffran låg och det finns enligt Suicide Zero för lite kunskap om hur man arbetar med målgruppen. Organisationen menar dock att såväl vården som socialtjänsten och skolan har en viktiga uppgifter att fylla.
Psykisk ohälsa • Publicerad 1 mars 2023
Rickard Bracken generalsekreterare Suicide Zero menar att de behövs mer kunskap om självmord bland barn.
Rickard Bracken generalsekreterare Suicide Zero menar att de behövs mer kunskap om självmord bland barn.

– Det är främst bland unga vuxna i åldersspannet 20 till 29 år som man ser den oroande trenden. Självmord bland barn är ovanligt, säger Rickard Bracken, generaldirektör för Suicide Zero.

Annons

Statistiken visar att det i genomsnitt är ungefär åtta till nio barn, som ännu inte fyllt 15 år, som årligen tar sina liv. År 2021 var det elva barn.

– Självmord bland yngre barn försvinner lätt i statistiken. Den här gruppen behöver studeras för att vi ska får kunskap om risksignaler och rätt åtgärder. Det är stor skillnad på att vara 13 och 19 år.

Han påpekar att även om fullbordade självmord i åldersgruppen är ovanliga så är självmord en vanlig dödsorsak. I Sverige utgör säkra självmord drygt tolv procent av alla dödsfall i åldersgruppen 10–14 år, under 2016 till 2020.

Det är mycket vanligare med självmordsförsök än fullbordade självmord.

– Högst risk att avlida i självmord har äldre män eftersom de ofta väljer en dödligare metod. Unga gör däremot fler försök.

Han menar att skolan är en stor del i de ungas liv och viktig för hur de mår.

– I skolan är det mycket stress och press men även konflikter och mobbing. För skolan är det viktigt att arbeta förebyggande genom att prata om psykisk ohälsa och motverka mobbing, men skolan måste också ha rutiner för hur de ska agera om en elev tar sitt liv.

Han menar att dessa rutiner är ett utvecklingsområde för många skolor.

– Till exempel måste skolan identifiera andra unga som är i riskzonen och fånga upp dem. Rektor måste också veta vilken information som ska spridas på skola, och vad man inte bör berätta.

Hur skolgången fungerat har betydelse även senare i livet.

Annons

– De unga vuxna befinner sig i en fas i livet när de ska etablera sig i vuxenvärlden. För att klara det är det viktigt att gå ut skolan med godkända betyg. Det finns forskning som visar att de som går ut skolan utan godkända betyg löper sex gånger högre risk att begå självmord än de som har klarat skolan bra.

Vad som händer i samhället påverkar också de unga.

– Det kan handla om en ekonomisk kris eller miljökris som skapar en situation som gör det ännu svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden. Det unga behöver hjälp med är att hitta en väg ut i vuxenlivet. Allt handlar inte om behandlingar och mediciner.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons