Annons

Svårare än väntat att spara 20 miljoner

Att spara 20 miljoner kronor i den kommunala budgeten visade sig vara en svårknäckt nöt. Den borgerliga alliansen behöver mer betänketid. "Vi vill göra ett grundligt jobb", förklarar kommunalråd Thomas Lantz (m).
Ystad • Publicerad 19 november 2008
Att spara 20 miljoner kronor i den kommunala budgeten visade sig vara en svårknäckt nöt.
Att spara 20 miljoner kronor i den kommunala budgeten visade sig vara en svårknäckt nöt.Foto: 

När man startade jobbet med att se över budgeten i jakt på 20 miljoner kronor nästa år, var meningen att man skulle ha ett förslag till kommunstyrelsen på onsdag i nästa vecka. Men det tidschemat har spruckit och nu kommer ärendet upp först den 17 december, dagen innan den nya budgeten tas i kommunfullmäktige.

- Det låter inte riktigt bra, tycker oppositionsrådet Kent Mårtenson (s) som i och med den nya arbetsordningen får svårt att hinna förankra ett ställningstagande inom partiet.

Annons

Kommunen tvingas se över sina utgifter 2009, sedan det står klart att skatteintäkterna minskar.

- Vi undersöker hur vi kan sparar på verksamhet och förvaltningar. Däremot skjuter vi sannolikt inte på investeringarna i Österporthallen eller för badet, säger Ingvar Persson (c).

Kent Mårtensson tror det är ofrånkomligt att inte se över andra investeringar och ser det inte som uteslutet att alliansen höjer avgifter och taxor. Inte minst ser vattentaxan ut att höjas efter kommunens investering på 100 miljoner kronor.

- Däremot är vi förmodligen helt överens om att inte höja skatten, säger Kent Mårtensson.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons