Annons

"Svårt rekryteringsuppdrag"

Att hitta personliga assistenter kan ibland vara svårt. Det säger platsförmedlare på arbetsförmedlingen i Ystad, som beklagar att man inte kunnat hjälpa Henrique Romba.
Ystad • Publicerad 17 november 2009

– De har under längre tid har haft svårt att hitta arbetskraft, medger platsförmedlare Stefan Jonsson, som tidigare bistått Margareta Johansson i jakten på personliga assistenter.

– Det är tråkigt att vi inte kunnat hjälpa dem. Men vid tillsättningen av en tjänst som personlig assistent, krävs speciella hänsyn. Det kan till exempel finnas väldigt specifika krav på arbetstagaren som är svåra att uppfylla. Det gäller helt enkelt att hitta rätt person för den enskilde brukaren.

Annons

Att finna rätt person till rätt anställning är en grannlaga uppgift, bekräftar arbetsförmedlingens chef Christine Ekdahl-Persson. – Detta är en särskild typ av rekryteringsuppdrag, där faktorer som personkemi kan ha större betydelse än dokumenterade kvalifikationer. I vissa fall behöver en personlig assistent inte ens ha en vårdutbildning.

Att arbetsförmedlingen anvisar ointresserade och olämpliga sökande att söka jobben hos Henrique Romba håller hon inte med om.

– Vi försöker alltid göra vårt yttersta för att hitta rätt person inom ramen för vårt uppdrag.

Generellt kan man som arbetsgivare påverka sina möjligheter att hitta personal, menar Stefan Jonsson.

– Har man under en längre tid svårt att rekrytera, kanske man kan se över om man kan förändra förutsättningarna något, så att tjänsten passar fler.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons