Annons

Svarte får 450 nya bostäder

Bybornas protester hjälpte. Kommunen mer än halverar sina utbyggnadsplaner i västra Svarte. Men tillåter i stället 50 nya bostäder i den östra delen.
Ystad • Publicerad 21 november 2008
Många invånare protesterade mot förslaget att bygga nya bostäder i Svarte. Ebba Johansson, Anton Engström, Åke Widgren (bakom), Catrine Engström, Boel Dahlberg, Tulle Rosenkjaer och byalagets ålderman Inger Widgren är några av de som engagerat sig i frågan. Arkivbild: Bass Nilsson
Många invånare protesterade mot förslaget att bygga nya bostäder i Svarte. Ebba Johansson, Anton Engström, Åke Widgren (bakom), Catrine Engström, Boel Dahlberg, Tulle Rosenkjaer och byalagets ålderman Inger Widgren är några av de som engagerat sig i frågan. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

I det nya förslaget till fördjupad översiktsplan som kommunen nu går fram med finns plats för 450 nya bostäder i Svarte. Planen är nästan helt överensstämmande med det förslag som byalaget tidigare lagt fram och är klart bantat från det ursprungliga förslaget.

Enligt det skulle Svarte byggas ut med 700 bostäder de kommande 30 åren. Förslaget fick Svarteborna att gå i taket. De tycker inte att byn kan växa så mycket och motsatte sig främst utbyggnaden i centrala Svarte. 2006 kom ett nytt förslag där centrumbebyggelsen ersatts med utbyggnader öster och väster om byn. Dessa planer mottogs inte heller nådigt av Svarteborna. Även länsstyrelsen har haft synpunkter på utbyggnaden i väster. Området ses som olämpligt att exploatera, eftersom det på ett avgörande sätt förändrar kulturmiljön och därför inte går att förena med bevarandet av riksintressena för kustzonen och kulturmiljön, menade länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen hotade till och med att ingripa om kommunen gick vidare med planarbetet i väster.

Om det är detta hot, eller Svartebornas protester som fått politikerna att backa får vara osagt. Men i den plan som nu går fram till fullmäktige är de 240 villor, som byggföretaget Midroc hade planer på att bygga väster om den planerade nya vägen borttagna.

När bebyggelsen runt den nya vägen nu minskas, kan det blir problem att finansiera den.

- Min personliga uppfattning är att det på sikt visst kommer att byggas väster om vägen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ronny Nielsen (m). som även presenterade en sådan plan för nämnden. Den fick han dock inget gehör för. Politikerna fastnade i stället för ett andra förslag där man bygger ytterligare 50 bostäder i öster, i närheten av Skönadalsdammen och ravinen.

- Det är mark som kommunen äger och som ligger nära stationen, påpekar Stefan Malmberg (s), samhällsbyggnadsnämndens andre vice ordförande.

- Jag är glad att vi lyckats enas om en plan. För mig är det viktigt att det råder enighet i frågan, säger Ronny Nielsen.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons