Annons

Syskonen Nässils affär en riktig familjeangelägenhet

På Teatergränd i Ystad ligger sedan i somras syskonen Nässils fisk & deli. Fast när man tittar in där så verkar affären ha legat där alltid.
Ystad • Publicerad 15 november 2008
Syskonen Lennart och Mia Nässil trivs som affärspartners. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

Det är ljust och luftigt och skaldjur, fisk och delikatesser ligger läckert upplagda i disken.

Syskonen har en naturlig arbetsuppdelning. Lennart, som är kock, lagar maten. Mia har huvudansvar för att ta hand om kunderna.

Annons

Det är en klar fördel att jobba tillsammans när man känner varandra utan och innan.

- Man behöver inte säga så mycket, säger Lennart Nässil och får medhåll av lillasyster Mia.

De har jobbat tillsammans tidigare, på restaurangen En rätt vid havet i Kåseberga. Så de vet att de funkar ihop även som arbetskamrater.

Och när de kom till Skåne från Stockholm på 1980-talet drev de Art café i Simrishamn.

- Det var lite månsken över det hela. Vi var nedflyttade stockholmare, säger Lennart Nässil.

Men det är klart - hade det inte haft bra syskonrelationer hade det aldrig gått.

- Vi har alltid haft kul tillsammans, säger Mia Nässil.

Kaféet med lunchservering blev det inte rika på. Det avskräckte de inte. De har båda fortsatt att jobba i restaurangbranschen.

Deras fiskaffär är en familjeangelägenhet på flera olika sätt. Mamma Margit Nässil, en välkänd profil i Tomelilla, hjälper gärna till. Det är också mamma som syskonen tycker har inspirerat dem och gett dem intresset för mat.

- Vi har alltid ätit bra, hemlagad mat, säger Mia Nässil.

Annons

Familjen bodde vid havet i Roslagen, bara några kilometer från platsen där Skärgårdsdoktorn långt senare skulle spelas in.

Lennarts dotter Filippa sommarjobbade förresten i affären och sonen Martin har gjort hemsidan. Mias pojke Christoffer hjälper också till.

Och inspiration till att slå sig på en fisk & delikatessaffär fick Lennart när han besökte Stockholm. AIK hade precis slagit MFF och Lennart besökt sin storasyster som driver en liknande affär på Söder.

När han kom ut på gatan skickade han ett sms till Mia.

"Nu vet jag vad vi ska göra".

- Det slog mig att det inte fanns någon fiskaffär i Ystad, säger han.

Affären har varit igång sedan i somras. Första tiden gick det bra med alla sommargästerna. Lite lugnare har det varit nu under hösten. Både Lennart och Mia Nässil tror att det tar sin tid att jobba in en ny affär, särskilt som att den inte ligger på gågatan utan en lite vid sidan av.

De litar dock på att Ystadsborna ska upptäcka affären som också har litet lunchservering och Take away. Konkurrens har de också från fiskbilen på Stortorget och Lisas skafferi.

- Vi hoppas att det ska finnas plats för alla, säger Lennart Nässil.

Ulf Mårtensson

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons