Annons

Tänkt som sockerbruk

Redan kring 1814 diskuterade de styrande behovet av en arbetsinrättning för den växande hopen av orkeslösa, medellösa och lytta i stan. En Mathias Haak på stadskontoret hade 1831 testamenterat 2 000 riksdaler för ändamålet.
Ystad • Publicerad 12 november 2009
I Frivilligans hus var det på 1830-talet planer på att inrätta ett sockerbruk. Illustration: Arne Lang
I Frivilligans hus var det på 1830-talet planer på att inrätta ett sockerbruk. Illustration: Arne LangFoto: 

Av okänd anledning var det dominanta kommerserådet C M Lundgren emot idén. Han ville i stället att man köpte svågern Guizelkes gård vid Tvettaretorget, där han haft garveri, för att där inrätta ett "Mindre sockerbruk". Vad nu detta skulle gagna fattighjonen?

Det gick så långt med dessa planer att man påbörjat ombyggnad och inredning, när kommerserådet dog 1852. Då vågade man tänka i andra banor vad gällde den så kallade fattigvården.

Annons

En kommitté tillsattes för att utreda möjligheten att skapa en arbetsinrättning. Ett lån på 6 000 riksdaler togs i Skånska Privatbanken 1854, eftersom det var ebb i stadskassan. En tomt utsågs i Norre Vång.

Här kunde man äntligen bygga inrättningen 1856. Den första investeringen gällde 56 spottkoppar! I viss mån hade man alltså redan då tänkt på hygienen. Andra "hygieniska artiklar", såsom vattenledning, fick man 1916 och elkraft först 1922.

Kvinnliga hjon fick syssla med spinneri medan gubbarna sågade ved och knackade makadam. De skötte även gatsopningen, som inbringade 1 500 riksdaler om året till inrättningens drift.

Den kom ju sedermera att kallas ålderdomshem. De nu mer än 150 år gamla byggnaderna finns kvar och ingår i lasarettskomplexet.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons