Annons

Tappad stenlast skapade trafikkaos

(Uppdaterad 17.18). Mitt i lunchtimmen tappade en lastbil mängder av småsten längs väg 13 efter Sjöborondellen i Ystad. Ett tiotal bilister uppges ha fått skador på sina bilar.
Ystad • Publicerad 22 juli 2002
Bild: Tomaz JönssonFoto: 

Vägverket ryckte ut och tvingades skyffla bort sten från vägbanan. Bild: Tomaz Jönsson De som mötte den stenspottande lastbilen fick en riktigt obehaglig överraskning. Betongbilen var på väg från Stockamöllan till Ystad och körde vid 12-tiden söderut på väg 13 där den spred stora mängder småsten efter sig. YA:s reporter och fotograf som körde sträckan Ystad-Sövestad, konstaterade att det låg småsten längs hela vägen, på somliga ställen i mindre drivor. Risken för farliga stenskott var uppenbar. - Vi fick en hel skur över oss, säger Yvonne Lindbom från Nässjö som är på semester i Skåne med maken Roger Lindbom. - Vi fick en chock. Vi var på väg från Ystad till Hörby när vi mötte en lastbil och så bara smällde det till, säger Roger Lindbom. Lindboms stannade tillsammans med flera bilister längs vägen för att kontrollera skadorna på sina bilar. En del hade fått lyktorna krossade medan andra fått stenskott på kaross och vindruta. - Det bara smällde till när jag mötte lastbilen, berättar Andreas Nilsson som fick båda framlyktorna på sin bil krossade. Polisen var ute längs den drabbade vägen vid 13-tiden och förhörde även föraren av betongbilen. - Han har inte kunnat ge någon bra förklaring till hur det blivit på det här sättet, säger Hasse Persson vid polisen i Ystad. Polisen tog också upp anmälningar från de bilister som stannat längs vägkanten. Den fortsatta utredningen kommer att handla om lastbilsföraren gjort sig skyldig till vårdslöshet eller brutit mot skyldigheten att säkra sin last. - En lastbilsförare måste vara säker på att lasten ligger still och stannar där den är under färd, säger Hasse Persson. Vägverket arbetade under måndags eftermiddagen med skyffel och sopbil för att få bort all sten från vägbanan. Flera drabbade bilägare hörde av sig till polisen i Ystad. Vid 17-tiden rörde det sig om nio anmälningar men polisen tror att siffran kan stiga ytterligare när bilister parkerar hemma och upptäcker skador på sina bilar. - De som drabbats ska dels kontakta polisen och dels kontakta sitt försäkringsbolag, säger Hasse Persson vid polisen i Ystad. För de drabbade väntar nu anmälningar till försäkringsbolagen, tusenlappar i avgift för självrisk och reparationer. För Lindboms från Nässjö fick semestern ett tråkigt slut. - Det som stör mig mest är att man ska behöva stå för självrisken själv när något sådant här inträffar. Nu kör vi raka vägen hem till Nässjö, säger Yvonne Linbom.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons