Annons

Ted bytte snö mot sol

Tio minusgrader eller 25 plusgrader. För Ted Persson från Ystad var valet enkelt. Efter sju år i resebranschen har han nu bosatt sig på heltid i Thailand.
Ystad • Publicerad 24 januari 2006
Ted Pesson lämnade Ystad för att sälja hus i solen.
Ted Pesson lämnade Ystad för att sälja hus i solen.Foto: 

I Hua Hin i Thailand, knappt tre timmar från huvudstaden Bangkok finns de palmkantade stränderna, de röda solnedgångarna, den thailändska kungafamiljen och Ted Persson från Ystad.

I sju år arbetade Ted Persson som platschef och reseledare för My Travel i Thailand. Han blev förälskad i landet och människorna. Han märkte också snabbt att det fanns ett stort intresse hos turister för att köpa och hyra hus i Thailand.

Annons

Genom åren hade han skapat sig en hel del kontakter och hösten 2005 bestämde sig Ted Persson för att lämna Sverige bakom sig på allvar för att permanent bosätta sig i Thailand och börja sälja hus till turister som precis som han själv inte kunden få nog av solen och värmen. Det är dels objekt som fortfarande är på planeringsstadiet men även en del gamla hus i alla storlekar och prisklasser.

– Kunderna är i första hand Skandinaver. Det har bara blivit så. Ibland tittar det in en och annan engelsman också, säger han. Att starta eget är något som kan avskräcka många, inte minst om det handlar om ett utlandsprojekt men det var inget som hindrade Ted Persson att sätta i gång en egen mäklarfirma på andra sidan jorden.

– Just Thailand är lite speciellt när det kommer till sådana här saker. Det kan vara svårt att få arbetstillstånd, sen är det inte tillåtet att som utlänning själv äga ett företag, så jag delar det med en thailändska. Ett annat problem är att det är förbjudet att äga mark om du inte är thailändare, något man kan komma runt om man bildar ett företag som i sin får stå som ägare för marken, berättar Ted Persson som inte har några planer på att återvända till Ystad, annat än på besök.

– Nä, jag trivs så bra här nere. Min mormor och morfar bor också här så jag har ju lite familj. Sen finns alla mina thailändska vänner här. Det betyder mycket.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons