Annons

Tidiga leveranser till Lantmännen

Pang! Där gick startskottet för årets spannmålsmottagning. Två veckor tidigare än normalt.
Ystad • Publicerad 11 juli 2007
Lassen med spannmål rullar igen. Just nu är det höstmaltkorn som tas emot på anläggningen i Ystads hamn.BILD: SPRISSE NILSSON
Lassen med spannmål rullar igen. Just nu är det höstmaltkorn som tas emot på anläggningen i Ystads hamn.BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

I går var det säsongspre-miär på Skånska lantmännens anläggning i Ystads hamn.

Personalen hade tagit emot hundra ton prima höstmaltkorn när YA:s reportageteam kollade läget.

Annons

– Det är väldigt fin kvalitet, mellan 19 och 23 procent vattenhalt, berättar terminalchef Anders Ivarsson.

Gynnsamt väder, både vad gäller värme och nederbörd, är anledningen till den ovanligt tidiga starten.

Faktum är att en odlare tjuvstartade redan i fredags, efter att ha tröskat på onsdagen. Men det var i går som mottagningen drog igång "på riktigt". Inledningsvis levereras maltkorn av sorten Vanessa.

Skånska lantmännen i Ystad har kontrakterat 4000 ton och under gårdagen tröskades det för fullt ute på åkrarna.

– Jag räknar med att allt är levererat inom två veckor om vi får uppehållsväder. Sedan är det dags för raps, sammanlagt 8000 ton, säger Anders Ivarsson.

– Vi har fått rent för mycket regn under de senaste veckorna, särskilt i slutet av förra veckan. Man ser redan att en del fält med vete och råg har slagits ner av nederbörden. Men den friska vinden har gjort att det torkar upp snabbt.

Skånska Lantmännen köper årligen in cirka 650000 ton spannmål och oljeväxter från sina kontraktsodlare. Anläggningen i Ystad tar emot cirka 80000 ton per säsong, framförallt maltkorn men även kvarnvete, råg och vårvete.

Efter klassificering, torkning och lagring säljs skörden vidare till kunder på såväl den inhemska som internationella marknaden. Två tredjedelar går till svensk livsmedelsindustri och fodertillverkning. Resten exporteras, bland annat till tyska bryggerier.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons