Tomt i plånboken? Fattigaste dagen på året är här

Sverige Artikeln publicerades

Den fattigaste dagen på året är utsedd är utsedd. 19 januari är enligt en Kantar Sifo-undersökning på uppdrag av Blocket, den dagen svenskarnas ekonomi är som kärvast.

Foto: Maria Wiell

Undrar du varför det ekar i plånboken lite extra kan du lugna dig med att du inte är ensam. Just här dagen, den 19 januari, är enligt en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av försäljningsverktyget Blocket, den fattigaste på hela året.

Det finns skäl för att januari är känd som årets fattigaste månad. Efter jul och nyår ekar det tomt i plånböckerna och decemberlönen är slut. För hela 22 procent av svenskarna tar pengarna slut just den 19 januari, sett till genomsnittet.

- Många svenskar går utan pengar eller lever på sparkontot i nära en vecka innan den nya lönen landar på kontot. Men det finns enkla metoder för att undvika detta. Exempelvis att laga matlådor istället för att äta ute, undvika att shoppa eller att sälja saker som inte längre kommer till användning, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

För att dryga ut kassan finns flera metoder att ta till. Bland annat uppger var tredje svensk att de någon gång har sålt saker i andra hand för att tjäna pengar.

- Att rensa ut hemma kan kännas som ett övermäktigt projekt, men faktum är att det inte behöver ta särskilt långt tid. Avsätt en dag och engagera hela familjen. Varför inte komma överens om något roligt ni kan göra tillsammans för vinsten från försäljningen? Det blir garanterat en morot och som en bonus gör ni miljön en tjänst och får mer utrymme hemma, avslutar Tero Marjamäki på Blocket.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.