Annons

Törnrosasömn i Ystad studios

De senaste åren har filmproduktionen gått på högvarv i Ystad. Men med ens är det tyst som före en tagning i Ystad studios.
Ystad • Publicerad 21 november 2009
Noomi Rapace och Ola Rapace under inspelningen av Svinalängorna. Paret spelar äkta makar även i filmen. Pernilla August debuterar som långfilmsregissör. Bild: Rolf Konow
Noomi Rapace och Ola Rapace under inspelningen av Svinalängorna. Paret spelar äkta makar även i filmen. Pernilla August debuterar som långfilmsregissör. Bild: Rolf KonowFoto: 

Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne, ser ändå positivt på framtiden för Ystad som filmstad.

– Däremot kommer vi att ha en svacka under 2010 på grund av de stora åtaganden som är gjorda, säger han.

Annons

Fram till dags dato kan Ralf Ivarsson presentera en imponerande lista på filmer och tv-produktioner som har spelats in i och omkring Ystad sedan 2000: Fyrtiotre 90 minuters långfilmer, tre tv-serier av varierande längd och ett antal kortfilmer.

Men vad händer nu?Enligt Ralf Ivarsson är det bara en tidsfråga innan det är liv och rörelse i Ystad Studios igen. Men han vet inte vad han har att röra sig med, budgeten för nästa år får han inte från Region Skåne förrän i mitten av februari.

Tjugotvå miljoner kronor satsade Film i Skåne på långfilmer i fjor. Nästa år är drygt tio miljoner kronor reserverade för eftersläpande finansiering av brittiska och svenska Wallanderfilmer.

Är det så att alla Wallanderfilmer har påverkat annan filmproduktion negativt?

– Nej, tvärtom, Wallandersatsningarna har gjort att det har blivit mer pengar till andra filmer.

De sista tagningarna på den 13:e och sista filmen Vittnet i den andra omgången svenska Wallanderfilmer görs 4 december.

– Sedan finns det ingenting bestämt om en fortsättning, säger producenten Josefine Tengblad på Yellow Bird.

Den sista och avslutande boken med kommissarie Wallander, som kom i år, kan naturligtvis också vara underlag för en film. Men Krister Henrikssons inställning till att fortsätta spela Wallander är oklar.

Ekonomiskt går filmerna bra. Hämnden, som hade premiär i början av året på biograferna, sågs av 150 000 besökare. DVD-erna säljer också bra, runt 50 000 exemplar per titel.

BBC har inte heller varit avvisande att fortsätta sitt sydskånska filmäventyr. Men det kan dröja ett tag innan det blir en fortsättning. Kenneth Branagh är upptagen nästa år med att regissera storfilmen Thor. Men läget kan förändras snabbt. BBC bestämde enligt Ralf Ivarsson i sista stund att spela in de tre nya Wallanderfilmerna i somras. Han håller det inte för otroligt att vi också får se en ny svensk skådespelare som Wallander. Publiken har inte reagerat när Rolf Lassgård lämnade över till Krister Henriksson, eller när Kenneth Branagh gjorde sin rolltolkning.

– Det är som med James Bond, säger Ralf Ivarsson.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons