Träd sågades ner efter olycka: "Ett jäkla sätt"

Kåseberga Artikeln publicerades
Så här såg skärmen ut som fladdrade i hagtornsträdet på söndagseftermiddagen. Ett dygn senare var den borta, och med den tio större grenar i trädet.
Foto:Åsa Lindström
Så här såg skärmen ut som fladdrade i hagtornsträdet på söndagseftermiddagen. Ett dygn senare var den borta, och med den tio större grenar i trädet.

En märklig skadegörelse – med livet som insats – har inträffat i Kåseberga. Det verkar som om en skärmflygare klättrat upp i ett träd och sågat ner det för att rädda sin skärm, intill ett 40 meter högt stup.

Lantbrukaren Tommy Lindström visar det sargade hagtornträdet, som hans farfar planterade.

Trädet står precis på den svindlande kanten till backafallet ner mot stranden, alldeles öster om Kåseberga hamn.

I söndags såg hans hustru Åsa att en skärmflygare fastnat med sin skärm i trädet.

– Ja, flygaren var alltså inte kvar utan han hade skurit av linorna så att skärmen hängde i trädet. Vi höll oss i området ett tag, ifall vi skulle kunna hjälpa till, men ingen kom för att hämta skärmen, berättar Tommy Lindström.

När han på måndagseftermiddagen körde upp sin traktor på åsen igen så såg han att skärmen var borta, och det var halva trädet också.

– Du ser tydligt på snittytorna att den som gjorde detta använt en motorsåg, och med tanke på trädets placering så har det inte varit ofarligt.

Han är upprörd över tilltaget på hans mark.

– Jag har ingenting emot skärmflygarna, ingenting alls så länge som de sköter sig. Och olyckor händer, det är inte mer med det. Men att någon tar och sågar ner vårt träd på vår mark, det tycker jag är ett jäkla sätt.

– Det borde vara lika lätt att ta reda på att det är vår mark och be oss om hjälp, som att hämta någon med en motorsåg.

Tommy Lindström hyser inga tvivel om att det finns ett samband mellan skärflygarens skärm och det nersågade trädet.

– Det är väl klart att det ena har med det andra att göra. Det hände faktiskt förra året också, när någon sågade i ett annat träd bara femtio meter härifrån. Men den gången gav sig personen tillkänna efteråt, så då lät jag det vara med det.

Han berättar att han polisanmälde skadegörelsen redan på måndagen.

– Det här är inte ok, och jag vill gärna att den som har gjort det här ger sig till känna. Det avspeglar ju illa på skärmflygarna när någon individ tar sig sådana här friheter.

Han står tyst en stund.

– Jag har som sagt inte haft ont av skärmflygarna, men fortsätter det så här så får jag nog prata med länsstyrelsen och se vad som kan göras. Jag har inte brytt mig om att kolla ifall man måste ha tillstånd för att flyga på den här sidan Kåseberga, vid min mark och så, men det får jag kanske göra, säger Tommy Lindström.