Annons

Transitboendet kan läggas ner

Allt fler ensamkommande flyktingbarn får plats i asylboende.
Ystad • Publicerad 20 december 2011

Det gör att behovet av transitboende minskar och nu flaggar Malmö stad för att boendet i Snårestad kan läggas ned.

– Malmö stad har aviserat att man tänker förhandla om det avtal man har med transitboendet i Snårestad, säger Håkan Nyman, verksamhetsansvarig på Frösunda assistans, som driver boendet.

Annons

Enligt det avtal som Malmö stad har med Frösunda assistans sedan januari 2010 har transitboendet i Snårestad 20 platser med möjlighet till en utökning till 30 platser.

– Meningen är att de ensamkommande flyktingbarnen ska stanna en kortare tid på boendet, i väntan på plats i ett asylboende, säger Håkan Nyman.

När boendet öppnade var det ont om asylplatser och väntan i transitboendet blev lång. Nu har läget förändrats sedan alltfler kommuner skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingbarn under 18 år.

– Den senaste tiden har ungdomarna bara varit i Snårestad ett par dagar innan de erbjudits plats i asylboende.

Under hösten har omsorgsförvaltningen i Malmö stad tagit ett generellt beslut att inte förlänga avtalen med de privata företag som driver boenden för ensamkommande flyktingbarn. Efter hand som avtalen löper ut görs en noggrann genomgång av behoven innan man beslutar om en förlängning eller avslutning.

Avtalet mellan Malmö stad och Frösunda assistans har gällt sex månader. Tre månader innan avtalet löper ut ska parterna flagga för om det ska omförhandlas eller förlängas.

– Vårt avtal löper ut i slutet av januari och nu har Malmö stad alltså aviserat att man vill omförhandla vårt avtal.

Malmö stad förfogar i dag över 228 transitplatser, varav 174 finns utanför Malmö. Det generella beslutet om avtalen berör elva transitboenden. Förutom Snårestad, berörs det omdebatterade boendet i Hököpinge.

Strömmen av ensamkommande flyktingbarn är fortfarande stor och för många är Malmö den första anhalten. I fjor bodde 1 034 barn en eller flera nätter i Malmö och lika många väntas i år.

Ungdomarna på boendet i Snårestad kommer från Afghanistan och Nordafrika. Samtliga är pojkar.

När transitboendet i Snårestad öppnade drevs det av företaget Av egen kraft som ägdes av Jan Emanuel Johansson. Han har sålt företaget till Frösunda assistans, men är fortfarande involverad i verksamheten.

Karin Ohlsson
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons