Annons

Trillingfamilj nekas hjälp

Trilling-familjen Larsson-Penca får på nytt avslag på sin begäran om hjälp från Ystads kommun. Förvaltningsrätten anser att paret kan ta hand om hem och familj utan hjälp från samhället och avslår överklagandet av socialnämndens beslut.
Ystad • Publicerad 14 december 2011
Foto: 

”Det framkommer inte av utredningen i målet att några avgörande svårigheter skulle föreligga för Ann-Sofie Larsson och David Penca att nu gemensamt ta hand om hem och familj”, skriver rätten i beslutet.

Ann-Sofie Larsson sitter på golvet med trillingarna Adela, Selma och Ellesina, nu 10,5 månader gamla. De är pigga och glada, tittar nyfiket på fotograf Bass Nilsson när han tar foto med blixt.

Annons

Ann-Sofie Larsson tycker att familjen har hamnat i en rävsax. Sambon David Penca måste jobba för att de ska få ekonomin att gå ihop, samtidigt gör det att hon blir tröttare och tröttare. Barnen mår bra men Ann-Sofie Larsson undrar hur länge hon orkar.

Trillingarna är också känsliga. En förkylning gör att de får besöka sjukhuset. Selma har också kraftig nedsatt hörsel, vilket också gör att det blir extra jobb. I genomsnitt är de på sjukhuset ett par dagar i veckan.

De första tre månaderna efter hemkomsten från sjukhuset fick föräldrarna hjälp i hemmet. Men sedan fick de klara sig själva trots att det egentligen var tidpunkten när trillingarna skulle ha fötts.

– Rätten tar inte hänsyn till att trillingarna föddes tre och en halv månad för tidigt, säger hon.

Paret var hemma båda två under nio månader. Nu har David Penca börjat arbeta.

– Kunde jag få hjälp skulle jag bara kunna gå och slänga in lite tvätt. Det skulle vara så skönt bara att få undan lite här hemma, säger Ann-Sofie Larsson.

Hon tycker också att parets ärende har dragits i långbänk. De olika förvaltningarna har bollat frågan mellan varandra, enligt Ann-Sofie Larsson.

Nu ska familjen göra en ny ansökan. I morgon, torsdag, kommer biståndshandläggare hem till familjen på Käringgatan.

Ann-Sofie Larsson skulle vilja ha hjälp fem timmar om dagen, fem dagar i veckan. De första tre månaderna hade familjen hjälp hela veckan, sju timmar om dagen.

Tjänstemännen ska då ta ställning till om det finns nya skäl att bevilja familjen bidrag till hjälp i hemmet eller om den ska hålla fast vid inställningen att den utbyggda föräldraförsäkringen är tillräcklig.

En trillingfamilj har rätt till 70 procent mer föräldrapeng än en enbarnsfamilj.

Maria Sällberg
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons