Annons

Tuffare krav på uteserveringar

Handikappkonsulent Karin Cebrenius vill förbjuda avgränsningar av glas, kättingar eller liknande för uteserveringar i Ystads gamla stadskärna.
Ystad • Publicerad 18 mars 2002

Förra året polisanmälde dessutom handikapprådets ordförande Sven-Åke Yngve fem serveringar på Hamngatan och kring Stortorget där innehavarna inte följde kommunens föreskrifter. - Vad vi tittade på var två saker, dels hur stolar och bord bredde ut sig på trottoarerna och dels kravet på att det ska vara 1,3 meter över av trottoaren att kunna ta sig fram på. Man ska inte behöva gå ut i körbanan för att passera. Men Yngve konstaterar att ingen av polisanmälningarna resulterade i en förändring. De handikappade och Cebrenius hoppas nu istället mycket på är ett förslag från bygglovchef Tommy Stenfeldt. Han har tagit fram nya regler för hur skyltar och uteserveringar ska utformas i den gamla stadskärnan. De handikappade är i detta sammanhang mycket spända på hur miljö- och byggnadsnämnden ska hantera tillståndet för uteserveringarna på exempelvis gågatan. Det finns nämligen inte plats för serveringar om man ska följa de mått som anges. På Stora Östergatan behövs en fri passage på 1,5 meter längs varje sida och en körzon för varutransporter och andra fordon som har tillstånd på 4 meter. - Man undrar ju vad som blir kvar och kommunen i så fall i vissa fall måste göra avsteg från reglerna, säger Cebrenius. - Vi har naturligtvis inget emot att stan öppnas upp men det får därför inte uppstå hinder och faror för de som är handikappade. Tillfälligt utplacerade reklamskyltar på gågatan eller trottoarerna i innerstan är ett stort problem för människor med nedsatt syn. - Skyltarna tenderar dessutom att bli fler och fler. Bekymret är att det inte krävs bygglov för dessa. Enligt Cebrenius bör man också tänka på vilka färger man väljer för att underlätta för de synskadade. - Jag kan förstå att företag har en viss logo men man kan nog i många fall ändå göra något för att underlätta för de handikappade. Fasta och lösa avskärmningar kring uteserveringarna är ett annat bekymmer. Cebrenius påpekar att glasavskärmningar är svåra att se för handikappade. - Om de finns kättingar har de som "käppar" sig fram svårt att få kontakt via käppen och kan lätta ramla omkull.. Avgränsningar som godkänns måste dessutom vara tydliga framhåller Cebrenius. - Minsta höjd bör vara 60-70 centimeter för att undvika att den handikappade snubblar över avgränsningen. - Vi vill att kommunen klart anger måtten i de nya reglerna, exempelvis att det framgår att den kvarvarande delen av gångbanan ska uppgå till 1,3 meter. Varken rullstolsbundna eller de med barnvagnar ska behöva gå ut på gatan för att passera en uteservering. Dessutom kräver Cebrenius i de nya reglerna att fasta inredningar som är uppsatta utan bygglov tas bort.

Lars Jarlsbo lars.jarlsbo@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons