Annons

Tullen avslöjar fler köttsmugglare

Tullpersonal i Ystad upptäckte i helgen 134 kilo kött som gömts ombord på tre utländska turistbussar. Eftersom tullen under de senaste veckorna stoppat flera köttransporter via färjeleden Swinoujscie-Ystad finns tydligen en marknad för det illegala köttet. Däremot är det oklart om köttet säljs vidare till privatpersoner eller till restauranger.
Ystad • Publicerad 26 mars 2002
busiga bussar
busiga bussarFoto: 

- Köttleveranser av detta slag är inget ovanligt längre. Det rör sig alltid om rökt eller rått kött, aldrig om kokta eller stekta produkter. Köttet transporteras aldrig i kylväskor eller liknande utan enbart i plastpåsar som göms i bussen, berättar Ystadstullens gruppledare Bertil Hedin. Samtliga bussresenärerna uppgav att de bara hade köttprodukter, typ salami, för ett bruk med sig. Ingen av dem sade sig känna till köttleveransen eller det övriga smuggelgodset. Risken är stor att de personer som äter av köttet insjuknar: Många av turistbussarna som varje helg kommer till Ystad med Polenfärjorna har den polska huvudstaden Warszawa som avreseort. I många fall har köttet alltså transporterats 7-8 timmar i buss innan färjeöverfarten till Sverige. När köttet slutligen når ''kunderna'' kan det alltså ha legat i rumstemperatur i över ett dygn! - Kött som tas i beslag förstörs omedelbart. Tidigare har illegal försäljning av köttprodukter typ salami skett till privatpersoner utanför Mobilia i Malmö. Om också dessa köttleveranser går dit vet vi inte. Jag vill därför inte spekulera i vem som köper köttet, säger Ursula Månsson på Tullverket i Malmö. - Jag vill starkt avråda från att använda dessa köttprodukter! Kunden vet ju ingenting om varifrån köttet kommer, hur slaktning och styckning gått till, hur köttet varit förpackat eller vad som hänt med det under de många timmarna i rumstemperatur, säger hälsovårdsinspektör Margaret Åkesson, Ystad. Risken för salmonella är uppenbart eftersom köttet befunnit sig i en miljö där bakteriefloran frodas. Enligt Margaret Åkesson är risken mycket stor att den som äter av köttet blir sjuk. -?Rökt kött har en något längre hållbarhet innan det blir otjänligt som människoföda. Men det är enbart produkter som salami eller torkad skinka som klarar längre tider utan kyla. Definitivt inte rått kött, påpekar Margaret Åkesson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons