Annons

Turistchefens vädjan i turistboomen: ”Alla måste hjälpas åt att göra rätt”

En ymnig flod av turister skapar kaos på flera håll. Situationen får turistchefen att vädja:
– Du och jag, lokalbefolkning och turister måste hjälpas åt att göra rätt. Det får inte hända någon olycka.
Ystad • Publicerad 9 juli 2020 • Uppdaterad 10 juli 2020
Turistchef Marie Holmström menar att alla måste hjälpas åt i turistboomen.
Turistchef Marie Holmström menar att alla måste hjälpas åt i turistboomen.Foto: Mark Hanlon

Karl Fredrik Gustafsson beskriver en kaosartad situation på sitt Eklaholm. Liksom på Olof Viktors jobbar parkeringsvakter med att försöka styra trafiken rätt.

– Det är galet på många platser just nu. Det uppstår så klart situationer där det kan skava både mellan lokalbefolkning, turister och aktörer. Men ingen vinner på konflikter. Därför är det viktigt att vi alla försöker hjälpas åt att göra rätt, säger Marie Holmström.

Annons

Våren har varit extra tuff för besöksnäringen och när nu turisterna kommer är de förstås väldigt välkomna.

– Det är helt underbart med alla människor. Men vi måste uppföra oss. Om man nu ser att parkeringen på Eklaholm är full behöver man kanske inte köra 14 gånger fram och tillbaka på landsvägen. Det kanske är bättre att komma tillbaka en annan dag. Det får inte hända någon olycka, säger hon.

Hon förstår frustrationen som besökarna kan känna.

– Om man nu kört från Västerås för att köpa ett bröd på Olof Viktors eller en blomma av Karl Fredrik förstår jag att man kan få lite horn i pannan. Men det gäller att inte lämna hjärnan hemma på köksbordet när man ger sig iväg på semester.

Med hänvisning till pandemin påminner Marie Holmström också om vad som kan drabba näringsidkarna om besökarna inte följer restriktionerna.

– Om vi vill försäkra oss om att vårt favoritmat- eller fikaställe ska kunna ta emot besökare så måste vi hjälpa dom att ha sin servering igång på ett hållbart sätt utifrån rekommendationerna. Vi kan inte tränga oss in genom att säga: ”Vi är ju baaara fyra, det kan väl inte spela någon roll.. ”

– Jag vet att alla näringsidkare just nu viker sig dubbla för att göra rätt och för att ta emot besökare på allra bästa sätt, låt oss hjälpas åt att inte försätta dom i situationer där miljöförbundet får in anmälningar.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons