Annons

Tvingas betala tillbaka sin a-kassa

Under två år var mannen i princip fullt sysselsatt i sitt eget bolag, samtidigt som han fick a-kassa. Nu kräver kronofogdemyndigheten att han betalar tillbaka 151 419 kronor av arbetslöshetsersättningen som han inte var berättigad till. Ärendet har lämnats till Ystads tingsrätt.
Ystad • Publicerad 17 februari 2003

Mannen är hemmahörande i Ystads kommun och är i 50-årsåldern. Det var under större delen av 1998 och 1999 som han fick arbetslöshetsersättning under tiden som han arbetade i sitt eget företag. Mannen hade tidigare fått beviljat av SEKO:s arbetslöshetskassa att han fick ha sitt företag som en bisyssla. Han kunde arbeta tio timmar i veckan och ändå behålla sin a-kassa. Men när skattemyndigheten gjorde en revision på företaget framkom dock att mannen utökat sitt engagemang och i stort sett varit fullt sysselsatt i det egna företaget. Utredningen visade att mannen fått ut arbetslöshetsersättning för 303 dagar - ett bruttobelopp på 151 419 kronor - som han inte var berättigad till. Mannen hade inte upplyst a-kassan om sin utökade verksamhet. 50-åringen har bestridit att han skulle vara återbetalningsskyldig och därför har ärendet lämnats till Ystads tingsrätt. Ärendet har även lämnats till polisen för att utreda om mannen genom sitt handlande gjort sig skyldig till något annat lagbrott.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons