Annons

Underkända nior i sommarskola

Hälften av de 14 årskurs nio-elever som i år fick underkänt i betyg i kärnämnena svenska, engelska eller matematik gick på Västervångskolan i Ystad. Skolan ser allvarligt på det faktum att sju av 120 elever inte klarade av att få behörighet till gymnasiet. Man har därför startat en sommarskola med inriktning på matematik.
Ystad • Publicerad 6 juli 2006

– Sex elever klarade inte matematik, den sjunde inte engelskan. Matematik är ett tufft skolämne som kräver hårt arbete, säger rektor Anders Gustafsson.

I fjor var det bara två av skolans elever som hade underkända betyg i kärnämnen. Skolan ska nästa läsår jobba aktivt för att få upp betygen igen. Av Ystads kommuns 403 årskurs nio-elever var det i år alltså 14 elever som denna gång inte lyckades få behörighet till gymnasiet.

Annons

– Bara fyra av våra 94 avgångselever klarade inte godkänt, samtliga i matematik. Detta är vårt solklart bästa resultat.

– Eleverna är dessutom de första som gått alla fyra åren här hos oss, säger Mats Rosén, skolledare på Kunskapsskolan.

Uppstickaren Kunskapsskolan redovisar också andra fina siffror: Av betygen i samtliga ämnen ligger antalet VG och MVG på 65,8 procent. Betygen på nationella prov ligger dessutom i paritet med riksgenomsnittet. Tre av 189 elever på Norrreportskolan klarade inte matematik eller svenska. Två elever fick inte betyg i B-språk.

Rektor Gunilla Nilsson säger att man i fjor somras och under detta läsår jobbat aktivt med att få upp betygen:

– I fjor var det tiotalet elever som inte klarade behörighet till gymnasiet. Vi ordnade då sommarskola, men bedömde att det inte behövs i år.

– IV, alltså individuella programmet, tar hand om de tre eleverna, konstaterar Gunilla Nilsson.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons