Annons

Ungdomar i Ystad betalardrogmissbruk med prostitution

Prostitution och langning har blivit ett inslag i unga missbrukares liv i Ystad. Uppgifter från polis och socialförvaltning pekar åt samma håll - för att finansiera sitt missbruk har unga män och kvinnor i Ystad börjat prostituera sig och langa narkotika.
Ystad • Publicerad 8 mars 2002
Inger Vighagen på Rådgivningsbyrån i Ystad.
Inger Vighagen på Rådgivningsbyrån i Ystad.Foto: 

Anders Otteby, kriminalkommissarie och delaktig i ett specialinsatt projekt mot narkotika, är inte förvånad. - Ungdomar i dag har ofta pengar och narkotikan i Ystad är väldigt lättillgänglig. De som börjar tror att de ska kunna hantera det, att klara av att hålla det till helger, men när de faller igenom och måste höja sina doser tvingas de också begå brott för att få ihop pengar. Prostitution, langning, inbrott i bilar och villor och alla typer av stölder och bedrägerier - när missbruket av starkt vanebildande droger som exstacy och amfetamin blir till ett beroende tvingas de unga in i en allt råare värld av våld och brottslighet, en verklighet där den enda lojaliteten är den gentemot drogen. - Då är inte ens kompisens mobiltelefon helig, säger Anders Otteby. Ett vanligt sätt att finansiera sitt missbruk är att sälja droger själv. När man köper av sin langare köper man också lite extra för att sälja. - De kan köpa tio exstacytabletter och sedan säljer de vidare fem, på så sätt har de betalt sina egna, säger Ingemar Thuresson. Den senaste femårsperioden har antalet unga missbrukare stadigt ökat. Hur många missbrukare under 18 år som finns i Ystad vill polisen inte svara på, men de menar att det är alarmerande många. Socialförvaltningen räknade förra året till mellan 60 och 70 fall där missbruk fanns med i bilden. En skrämmande utveckling är att allt fler unga i 18-20-årsåldern hamnar i avancerade missbruk där de använder uppåttjack när de ska gå ut och sedan cannabis eller rohypnol för att varva ner. De tyngre drogerna är så starkt beroendeframkallande att det finns tonåringar i Ystad som injicerar heroin. - Det finns en känsla av att det här klarar jag av, jag kan sluta när jag vill. Det här gör jag för att jag tycker det är roligt, men för att ta exstacy som exempel så är det enormt beroendeframkallande och den som den allra första gången behöver en tablett för att känna effekten behöver efter bara några gånger ta fem för samma effekt, säger Anders Otteby. Att de tyngre, mer vanebildande drogerna blir allt mer lättillgängliga syns också i social omsorgs budgetredovisning. Kostnaderna för institutionsvård av unga under 20 år fortsätter att öka. Förra året uppgick den totala kostnaden till 6,7 miljoner kronor och då gäller det all typ av institutionaliserad vård. Varje år tvångsomhändertas mellan två och tre personer under 25 år för allvarliga missbruksproblem. 2001 placerades 23 personer under 20 år i institutionsvård, nästan lika hög som siffran för vuxna - 28. - Det här är väldigt höga siffror för en stad som Ystad, säger Thomas Flinck , enhetschef för Rådgivningsbyrån. Fotnot: Se också intervjun med Inger Vighagen på rådgivningsbyrån i Ystad till höger i spalten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons