Annons

Ungdomens hus firade två

Ungdomarna har hittat till tvåårsjubilerande Ungdomens hus. Antalet besökare har ökat markant sedan i våras, vilket har tvingat personalen till att göra förändringar. Verksamhetsledaren tror att det kan bero på en magisk tvåårsgräns.
Ystad • Publicerad 30 november 2008
Jamie Wernberg och Jackie Fredriksson har besökt Ungdomens hus ett tag tycker båda att det är roligt.
Jamie Wernberg och Jackie Fredriksson har besökt Ungdomens hus ett tag tycker båda att det är roligt.Foto: 
Kate Westerberg sjunger i bandet Choke cherry som rockade loss på scenen.
Kate Westerberg sjunger i bandet Choke cherry som rockade loss på scenen.Foto: 
"Länge har vi väntat på vårt hus, sett det växa upp ur grus", sjöng Ungdomens hus kör. Den mangranna publiken tycktes uppskatta framträdandet. bild: mark hanlon
"Länge har vi väntat på vårt hus, sett det växa upp ur grus", sjöng Ungdomens hus kör. Den mangranna publiken tycktes uppskatta framträdandet. bild: mark hanlonFoto: 

Det fanns flera skäl att fira Ungdomens hus i helgen. Det uppenbara var förstås tvåårsjubileet av lokalernas invigning. Ett annat var att besökarna bara blir fler och fler.

I våras låg besökarantalet på omkring 100 personer per dag.

Annons

Under hösten har den siffran legat på 140-145 besökare per dag.

- Vi blev överumplade när höstterminen startade och vi fick så många fler besökare än vi räknat med. Vi blev riktigt tagna på sängen, men det är förstås bara jätteroligt, säger verksamhetsledare Käthe Ivarsson. På grund av anstormningen har personalen behövt göra schemaändringar.

Eftersom de flesta av de nya stammisarna på Ungdomens hus kommer framåt kvällskvisten har det behövts personalförstärkning på kvällspassen. Tio personer, inkluderat verksamhetsledaren, arbetar på Ungdomens hus i Ystad. Den arbetsstyrkan driver också mötesplatserna i Köpingebro, Svarte och Löderup vissa dagar i veckan.

På frågan vad hon tror att det ökade intresset för Ungdomens hus beror på svarar Käthe Ivarsson:

- Jag tror att det är något magiskt med just två år. När man startar ett företag brukar man ju tala om två år som en viktig gräns. Det har tagit två år för ungdomarna att verkligen hitta oss. Vi är nu ett naturligt inslag i deras vardag. En hel del av de nytillkomna besökarna på Ungdomens hus är skejtare. Under hösten har skateboardparken Åvalla förbättrats med ny kvällsbelysning.

En ny miniramp är beställd och beräknas leveraras före årsskiftet.

Emma Turell har gått till ungdomens hus i några månader.

I kväll är det stort tvåårsjubileum och att gå hit är nästan självklart.

- Det finns så mycket att göra här. Det finns datorer, dans och tv till exempel. Man går hit och är med sina vänner och skaffar sig nya.

Hon upptäckte Ungdomens hus genom en kompis.

Annons

- Hon älskar det här stället av hela sitt hjärta. Just denna speciella söndagseftermiddag är det Ungdomens hus skiva som står i centrum. En skiva där band från musikverksamheten deltar med varsin låt. Nu är det uppträdande framför familj och vänner som gäller.

- Hittils har det gått jättebra. Det kommer bli allt ifrån rock till hip hop, säger Marcus Hadriz på Ungdomens hus.

För underhållningen på scen stod Ungdomens hus kör, Choke cherry, Seven by nine, Frida, Tyst kupé, OPK, Mediocre confusion och Mindache.

Jamie Wernberg och Jackie Fredriksson sitter vid ett bord längst fram, närmast scenen.

- Det är kul här för man får göra vad man vill.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons