Annons

Upprörda krävde besked om hamnen

Över 200 intresserade, upprörda och frågvisa personer samlades när hamnens eventuella utbyggnad diskuterades på onsdagskvällen.
Ystad • Publicerad 8 juni 2006
Filmsalen på regementsområdet rymmer 225 personer och var i det närmaste fullsatt av engagerade Ystadsbor. Men de fick inte veta så mycket – tvärtom var det arrangörerna som ville veta vad allmänheten tyckte. Mötesordförande var Per-Uno Alm. BILD: BASS NILSSON
Filmsalen på regementsområdet rymmer 225 personer och var i det närmaste fullsatt av engagerade Ystadsbor. Men de fick inte veta så mycket – tvärtom var det arrangörerna som ville veta vad allmänheten tyckte. Mötesordförande var Per-Uno Alm. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Motståndarna till en hamnutbyggnad var i klar majoritet, av applåder och handuppräckningar att döma.

Mötet var ett formellt samrådsmöte om miljökonsekvensbeskrivningarna enligt kraven i plan- och bygglagen och miljöbalken. Men många deltagare var upprörda över att ingen information om de hittills utredda miljökonsekvenserna offentliggjorts i förväg, så att frågor kunnat förberedas.

Annons

Hamnupprorets Peter Keusen krävde därför att mötet skulle omvandlas till ett informationsmöte i stället, och att ett nytt samrådsmöte skulle hållas till hösten.

Men han fick inget gehör för detta från representanterna för hamnen och kommunen som höll i mötet.

Arrangörerna sade att ingen miljökonsekvensbeskrivning fanns ännu. Samrådsmötet var tvärtom till för att få in synpunkter på vad som bör utredas i en sådan så kallad MKB. Samrådet började klockan 18 och skulle enligt planerna hålla på i tre timmar, men drog över tiden. Efter två och en halv timme, efter kaffet med kanelbulle, fick ändå deltagarna veta lite om vad som hittills kommit fram.

Elisabet Hammarlund från konsultfirman Ram-böll berättade nämligen att hamnen redan i dag överskrider riktvärdena för buller under nätter och helger.

Man har därför börjat titta på ett bullerskyddsplank, berättade Elisabet Hammarlund. Hon redovisade också hur mycket mer utsläpp till luft som hamnen genererar, jämfört med utsläppen från trafiken på Österleden.

Mötet var spretigt och berörde många frågor. Kommunens planarkitekt Dick Bengtsson gjorde ett tappert försök att förklara alla de planprocesser som nu, samtidigt, pågår för fullt.

Förslaget till en fördjupad översiktsplan för hela hamnområdet ska kompletteras med en MKB. Samtidigt pågår arbetet med en MKB av hamnens nuvarande och eventuellt utbyggda verksamhet.

Dick Bengtsson framhöll också att arbetet med en ny detaljplan för hamnen är i full gång. När den vunnit laga kraft kan hamnen börja bygga ut, oavsett om den fördjupade översiktsplanen är klar eller ej.

Kommundirektör Carl Johan Korsås berättade om opinionsundersökningen (se artikel härintill) och menade att Ystadsborna helt klart var för hamnen. Men han fick genast mothugg av åhörarna, som menade att svaren kunde tolkas på flera sätt.

Carina Blomcrantz

Annons

0411-55 78 06

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

Se även sidan A2

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons