Annons

Väcktes av brandvarnaren

När vägen ut blockerades av tjock svart brandrök, klättrade Fredrik Åkesson ut på taket för att ta sig ner. - Men jag vågade inte hoppa, utan klättrade in och ringde brandkåren.
Ystad • Publicerad 10 november 2008
Daniel Nordgren och Fredrik Åkesson väcktes av brandlarmet men kunde inte ta sig ut utan hjälp av räddningstjänsten. Polisen är intresserade av deras iakttagelser i samband med branden. Bild: Gustav Wennerholm
Daniel Nordgren och Fredrik Åkesson väcktes av brandlarmet men kunde inte ta sig ut utan hjälp av räddningstjänsten. Polisen är intresserade av deras iakttagelser i samband med branden. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

Kvart i fyra på måndagsmorgonen vaknade Fredrik Åkesson och hans kompis Daniel Nordgren av att brandvarnaren tjöt i lägenheten på Trädgårdsgatan 1. Utanför lägenhetsdörren vällde brandröken, tjock, svart och stickande.

- Jag ville bara komma ut och väcka grannarna på första våningen. Men jag vågade inte hoppa från taket, utan kröp in och ringde brandkåren. Den var här på någon minut och jag och Daniel kunde ta oss ut genom gavelfönstret via en stege.

Annons

Fredriks båda katter evakuerades också den vägen, samtidigt som brandkåren lyckades bära ut den brinnande väskan med fiskegrejer som Fredrik Åkesson hade stående i trapphuset.

Inga Månsson bor på första våningen i huset som brann. Hon väcktes av brandmännen som bankade på hennes dörr, men behövde aldrig lämna lägenheten.

- Klart jag blev orolig. Jag tänkte på Fredrik på våningen över mig och undrade hur det var med honom, berättar hon.

Grannen Ernst Stridsberg är 93 år och hör väldigt dåligt. Han vaknade inte alls under natten, varken av branden eller när brandmännen bankade på.

- Jag har bott här i 30 år och det har aldrig hänt någonting tidigare. Det gick bra den här gången också, men det känns oroligt med bränderna och att inte höra, säger han.

Alla de boende på Trädgårdsgatan 1 tycker det känns olustigt att låset på ytterdörrarna inte fungerade under natten till måndagen. De är också fundersamma över den sten som plötsligt låg i dörröppningen och över att någon flyttat två krukor på gården.

- Det känns som att man förberett branden, menar Fredrik Åkesson, som tillsammans med Daniel Nordgren berättat om sina iakttagelser för polisen. Daniel Nordgren är dessutom ganska säker på att den man som kallas gryningspyromanen plötsligt stod utanför huset på Trädgårdsgatan medan släckningsarbetet fortfarande pågick.

- Han uppträdde lite märkligt och ställde en massa frågor om branden innan han gick vidare mot Klostret, berättar Fredrik Åkesson och Daniel Nordgren.

Träffpunkten på Aulingatan tvingades ställa in all verksamhet under måndagen som en följd av branden i uterummet.

- Huset är bara rökskadat och vi hoppas komma igång redan under tisdagen, säger föreståndare Thor-Björn Johansson. Eftersom våra brukare har ett stort engagemang för huset och har fixat mycket med det, känns det bra att ingenting hann förstöras. Det hade skapat en väldig frustration och oro.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons