Annons

Väldoftande blomstrande oas vid klostret

Vardag eller helg, morgon eller kväll. På sommaren passar det bra att besöka Rosariet nästan när som helst.
Ystad • Publicerad 4 juli 2007
Klätterrosor, Mossrosor och Bourbonrosor är bara några av de varianter som fins representerade i Rosariet.
Klätterrosor, Mossrosor och Bourbonrosor är bara några av de varianter som fins representerade i Rosariet.Foto: 
Rosenträdgården vid klostret står just nu i full blom. Hur länge de väldoftande rosorna kommer hålla i sig hänger dock på vädret. I sol och värme kan blomningen vara över på bara några veckor. bild: Mia Bobzow
Rosenträdgården vid klostret står just nu i full blom. Hur länge de väldoftande rosorna kommer hålla i sig hänger dock på vädret. I sol och värme kan blomningen vara över på bara några veckor. bild: Mia BobzowFoto: 

I dag fortsätter Ystads Allehandas artikelserie om sköna utflyktsmål i sydöstra Skåne. Turen har den här gången kommit till en av Ystads i särklass mest väldoftande platser, nämligen den blomstrande rosenträdgården vid klostret.

Rosariet, som utformas och underhålls av Ystads ideella trädgårdsförening, Sub Rosa, står just nu i full blom. Klätterrosor, Bourbonrosor och Mossrosor är bara några av de varianter som finns representerade bland de vajande vita, rosa, röda och gula blommorna.

Annons

– Det här är en härlig plats. Dessutom är den ju ständigt föränderlig med sina olika blomningar, säger ystadbon Majken Andersson, som passat på att svänga in vid Rosariet under sin dagliga promenad med hunden Jerker.

Hur länge Rosariet kommer stå i full prakt är dock upp till vädergudarna att avgöra.

– Knopparna slog ut ovanligt tidigt i år, mycket på grund av det väldigt varma vädret i början av juni. Det i sin tur innebär ju att blomningen kommer avta lite tidigare också, säger Marianne Kraft, ordförande i Sub Rosa. Om den närmaste tiden blir mycket solig kan flertalet rosor hinna blomma av sig på bara några få veckor.

– Men här finns även en del moderna sorter som i bästa fall ska kunna stå sig hela sommaren, säger Marianne Kraft.

För den som vill höra berättas om rosornas och klostrets historia håller Sub Rosa guidade turer i Rosariet tisdagar och torsdagar 18.30 och på onsdagar 10.30 hela juli månad ut. Oavsett om rosorna blommar eller ej.

Ann-Louise Olander

nÖppettider:Alltid.

nInträde:Gratis, men 10 kronor per person om man väljer att ta del av Sub Rosas guidade visning.

nPassar:Alla som gillar vackra väldoftande blommor.

nTidsåtgång:Närmare en timme vid guidad tur, eller hur länge man vill på egen hand.

Annons

nSå tar du dig dit:Följ Klostergatan norrut från Stortorget.

nUtrustning som krävs:Ingen alls.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons